Taxa pe lăcomie încaieră clasa politică. Premierul Viorica Dăncilă i-a chemat la palat pe miniștri Finanțelor, Energiei și Comunicațiilor

Taxa pe lăcomie încaieră clasa politică. Premierul Viorica Dăncilă i-a chemat la palat pe miniștri Finanțelor, Energiei și Comunicațiilor

Comisia economică a Senatului a avizat favorabil proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, adică taxa pe lăcomie. Acest act normativ a stârnit patimi politice și a generat amenințări din partea mediului economic. Pe de o parte se află discursul populist al celor care susțin inițiativa Guvernului, iar în spatele celorlalți se află interesele economice. Ambele tabere plâng de mila populației și prevestesc apocalipsa.

La 1 martie se împlinește termenul de adoptare tacită a proiectului de lege privind aprobarea OUG 114/2018, prin urmare ar putea trece de Senat, prima Cameră sesizată, fără vot în plen. Contestatarii măsurii susțin că exact asta se urmărește. La Comisia de buget a fost amânată dezbaterea, la propunerea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a fost prezent, ieri, în ședință. Ministrul a motivat cererea cu faptul că nu a fost timp pentru a se studia amendamentele făcute, unele chiar înainte de ședință.

Ce am primit până astăzi ca amendamente se află în analiza noastră la Ministerul de Finanţe şi la celelalte ministere. Am înţeles că s-au primit şi astăzi alte amendamente, şi acum două minute, înseamnă că interesul este unul foarte mare”, a declarat Teodorovici. Ministrul a adăugat că și premierul Viorica Dăncilă intenționează să aibă discuții cu fiecare sector, în special băncile și companiile din Energie și Comunicații. Ieri, premierul a discutat cu miniștri Finanțelor, Energiei și Comunicațiilor.

Senatorul Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice, a fost de acord că proiectul de act normativ poate suferi anumite modificări, dar sub nicio formă abrogat, așa cum cer liberalii.

Liberalii cântă prohodul economiei

Din decembrie, de când Guvernul a adoptat ordonanța, liberalii nu mai contenesc să anunțe prăpădul și catastrofe inimaginabile. „Numărul de articole cu consecințe catastrofale pentru economie este uriaș și pentru societate. Aproape nici nu poți să faci o ierarhie a efectelor nocive ale OUG. Suntem categoric împotriva prevederilor OUG privitor la instituirea suprataxei de 2% pentru societățile din energie. Suntem categoric împotriva prevederilor din OUG privind instituirea suprataxei pentru companiile din comunicații, suntem împotriva suprataxei pentru sistemul financiar-bancar, taxa legată de robor pe active, care va distruge complet profitabilitatea sistemului bancar”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.

Tăriceanu ține trena liberalilor

Deși senatorul ALDE Daniel Zamfir este vârf de lance în lupta împotriva băncilor, liderul formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu s-a poziționat de partea acestora. Ca și în cazul Legii off shore, liberal-democrații cer ca interesele investitorilor să primeze, prin urmare pledează pentru modificări aduse OUG. „Modul în care a evoluat sectorul bancar din România, faptul că băncile nu au dat bir cu fugiții, lucrul acesta a dat încredere în economia românească. Vrem să faceți afaceri bune în România. Dacă putem ajuta cumva, suntem gata s-o facem”, le-a spus Tăriceanu bancherilor.

UDMR vrea o amânare

Deputatul UDMR Benedek Zakariás spune că ar fi utilă amânarea termenului de aplicare și, totodată, să se facă și modificări. „Solicităm Guvernului și coaliției guvernamentale modificarea prevederilor formulate de OUG nr. 114 și aplicarea ordonanței doar începând cu anul 2020. Astfel, Guvernul va avea la dispoziție un an pentru a efectua un studiu care să preconizeze impactul financiar, dar și necesitatea și fezabilitatea acestor măsuri. Trebuie să avem siguranța că aceste modificări nu vor împiedica funcționarea sectorului economic”, a afirmat deputatul Uniunii. Senatorul Tanczos Barna, membru al Comisiei de buget a declarat că se teme că Ordonanța va fi aplicată fără să fie dezbătută în Parlament.

Reducerea creditelor

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, nu abdică sub nicio formă și aruncă ipoteze suprarealiste. Potrivit acestuia, obiectivul Guvernului este ca ratele pe care le plătesc românii la bănci să se reducă la jumătate. El a dat asigurări că băncile nu vor pleca nicăieri „chiar dacă profitul lor nu va mai fi de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, ci doar cu 20-30 de procente mai mare după aplicarea prevederilor ordonanței”.

 

Ce prevede disputata Ordonanță

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/ MWh în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News