Finanţări uriaşe din Ungaria ajută la bunăstarea UDMR. Dezvaluiri din culisele Fidesz condus de Viktor Orban

Finanţări uriaşe din Ungaria ajută la bunăstarea UDMR. Dezvaluiri din culisele Fidesz condus de Viktor Orban

Ungaria a acordat UDMR sprijin financiar în valoare de 47 miliarde de forinți, ceea ce se translatează în aproximativ 148 milioane de euro. Nu este prima dată când Ungaria acordă sprijin financiar unor entități neguvernamentale arondate UDMR, în 2017 fondurile acordate, puțin mai mici decât în 2018, fiind de 146,6 milioane de euro

Ungaria acordă sprijinul financiar comunității maghiare din afara granițelor în special prin Fundația Bethlen Gabor din Ungaria, iar principalii beneficiari ai acestor sume sunt în Transilvania, unde se află și cea mai numeroasă comunitate etnică maghiară din afara Ungariei, numărând aproximativ 1,2 milioane de persoane, potrivit transparentnews.ro

În topul finanțărilor pe agenda ungară se numără Universitatea Sapientia (43 milioane de euro), Asociația Pedagogilor Maghiari din România (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége) – 15 milioane de euro, Fundația pentru Școală (Iskola Alapítvány) a UDMR (7,5 milioane de euro), Academia de Fotbal a Clubului Csikszereda (Miercurea Ciuc) și echipa Sepsi OSK (sprijin de câte 6,6 milioane de euro). În afară de acest sprijin, cele două entități sportive beneficiază și de sprijinul financiar al Federației de Fotbal din Ungaria.

Printre alți beneficiari ai finanțărilor ungare se numără Dieceza Romano-Catolică din Oradea, Biserica Reformată din Piatra Craiului, Dieceza Romano-Catolică din Satu Mare și Fundația Studium Prospero.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aparență fondurile acordate ar urmări scopuri nobile, cum ar fi dezvoltarea sportului, a infrastructurii de învățământ și sănătate, a patrimoniului cultelor religioase, însă nu există nici cea mai mică dovadă că banii se duc acolo unde sunt dați pe hârtie.

Putem observa că fondurile au început să crească substanțial începând cu al doilea mandat de premier a lui Viktor Orban, când Fidesz a obținut majoritate de două treimi și cu sprijinul nemijlocit al UDMR care a devenit, din acel moment, aliatul principal al lui Viktor Orban și principalul instrument pus în slujba unui stat străin. Astfel, fondurile venite de la guvernul ungar par a fi doar plata dată UMDR-ului pentru susținerea Fidesz și a lui Orban în România.

Este aproape sigur că banii nu au fost niciodată redirecționați către nevoile reale ale etnicilor maghiari, și cu atât mai puțin către zonele în care aceștia sunt minoritari, ci au umflat capitalul electoral al UDMR-ului, în calitate de principal susținător al Fidesz, și buzunarele potentaților locali maghiari, fiind de notorietate faptul că firmele prin care se realizează diferitele lucrări aparțin sau sunt legate în stil pur dâmbovițean de baronii locali udemeriști.

Dacă ținem cont de faptul că în luna mai urmează alegeri europarlamentare și că politicienii maghiari deja au început cearta pentru un loc eligibil pe listă, înțelegem mai bine ce anume alimentează „dragostea” Fidezs pentru liderii maghiarilor din Transilvania. Iar relația funcționează și în sens invers: un salariu de europarlamentar este de circa 7000 de euro lunar. 7000 de euro care au fost folosiți până acum de europarlamentarii UDMR pentru orice altceva decât bunăstarea alegătorilor proprii. Pe același model patentat cu succes al stilului dâmbovițean de care vorbeam mai devreme.

Sub lozinca grijii față de co-etnici, legitimă până la un punct, Fidesz-ul lui Orban reușește să pună în dependență cam tot ce înseamnă politică maghiară în România, pentru a-și satisface, într-un mod meschin interesele de grup, fiind foarte puține voci maghiare care se gândesc măcar să întrebe cum sunt cheltuiți banii contribuabililor unguri, și care este folosul real al „investițiilor” din Ardeal. Și cum presa din Ungaria și cea maghiară din România se află în majoritate înregimentată în tabăra lui Viktor Orban, nu putem spera ca aceste lucruri să se clarifice în viitorul apropiat.