ISIS. Cel mai influent senator republican: E timpul ca europenii să lupte în Siria
- Tudor Borcea
- 25 februarie 2019, 15:58
„Nu dau înapoi”, a dat asigurări președintele Donald Trump, după anunțul menținerii „pentru un anumit timp” a 200 (din 2000) de soldați americani în nord-estul Siriei.
În realitate, apreciază observatorii Opex 360, această decizie urmărește în principal să-i convingă pe partenerii europeni ai Coaliției anti-jihadiste condusă de SUA să preia sarcina trupelor americane desfășurate alături de Forțele democratice siriene (FDS, alianță arabo-kurdă) care duc la ora actuală o ofensivă contra ultimele poziții deținute de ISIS în apropiere de Baghouz, localitate aflată pe malul estic al Eufratului, în provincia siriană Deir ez-Zor.
Menținerea forțelor terestre în nordul Siriei are două obiective: împiedicarea ca milițiile kurde siriene (YPG), care constituie osatura FDS, să devină ținta unei ofensive turce (Ankara asimilându-i pe kurzi teroriștilor) și evitarea unei „renașteri” a ISIS care, fără presiune antiteroristă, ar putea avea nevoie de 6-12 luni pentru a cuceri noi teritorii, potrivit unui raport al inspecției generale a Pentagonului.
Opus unei retrageri totale a forțelor americane din Siria, așa cum a anunțat inițial Donald Trump, extrem de influentul senator republican Lindsey Graham, a salutata decizia de la Casa Albă.
„Este un plan foarte bun. Cei 200 de soldați vor atrage probabil 1000 de europeni”, a estimat Graham.
„Mii de europeni au fost uciși de combatanții ISIS veniți din Siria în Europa”, a declarat Graham, apreciind că „sarcina (combaterii ISIS în Siria) revine Europei”. „80% din operațiunea (antitero) ar trebui să fie europeană și, poate, 20% să revină americanilor”, a explicat el, exagerând evident numărul victimelor europene cauzate de atacurile teroriste din ultimii cinci ani.
În timpul Conferinței de securitate de la Munchen de săptămâna trecută, senatorul graham, dar și șeful interimar al Pentagonului, Patrick Shanahan, au apărat ideea desfășurări unei „forțe de observatori” într-o zonă tampon aflată în nord-estul Siriei. Dar europenii au fost reticenți în a trimite trupe fără sprijin american.
Dar, în orice caz, șeful statului major interarme american, generalul Joseph Dunford, s-a declarat „convins” că europeni ar putea contribui la această „forță de observatori”, odată cu anunțul menținerii unor efective americane în Siria.
Evident, când Lindsey Graham vorbește de „europeni” se presupune că desemnează țările de pe vechiul continent care au fost cele mai lovite de terorismul planificat de ISIS.Așa cum este cazul Franței, Marii Britanii, Belgiei, Spaniei, Germaniei și, într-o mai mică măsură, Suediei, Finlandei și Danemarcei.
La ora actuală, forțe speciale britanice și franceze sunt prezente în nord-estul Siriei.