ASASINAT asupra unui AFACERIST CELEBRU, dezmințit de Procuratura Generală. Scandalul unei scrisori care a tulburat apele la VÂRFUL POLITICII

ASASINAT asupra unui AFACERIST CELEBRU, dezmințit de Procuratura Generală. Scandalul unei scrisori care a tulburat apele la VÂRFUL POLITICII

Un presupus asasinat pus la cale împotriva fostului politician și afacerist Veaceslav Platon a fost dezmințit de Procuratura Generală a Republicii Moldova. În presă a apărut o scrisoare semnată de Alexandru Sîrghi, colegul de celulă al omului de afaceri, adresată procurorului general, în care a declarat că i s-a propus să-l omoare pe Platon în schimbul libertății sale. Procurorii susțin că textul a fost dictat chiar de Platon.

O scrisoare apărută, pe 20 februarie, în presa din Republica Moldovă a tulburat apele la vârful politicii, chiar înainte de alegerile europarlamentare. Alexandru Sîrghi, condamnat la aproape 19 ani de închisoare, acuzat de fraudă, susține  în acea srisoare, adresată procurorului general, că i s-a propus să-l „omoare în timpul unei altercații” pe Platon în schimbul libertății. Sîrghi scrie că, în luna octombrie 2018, a fost transferat din celula 142, din închisoarea nr. 13, în cea de-a 7-a celulă în care stă Veaceslav Platon. De asemenea, Sîrghi susține că în acest caz au fost implicați fostul său avocat și procurorul Procuraturii Anticorupție, Andrei Baeșu. Scrisoarea din data de 3 ianuarie 2019 a fost transmisă de o sursă către newsmaker.md, care a insistat asupra anonimatului. Potrivit sursei, scrisoarea nu a fost înmânată Procuraturii Generale.

Referitor la acest caz, Procuratura Generală transmis, sâmbătă, un comunicat în care a făcut mai multe precizări:

„Imediat după publicarea în arealul mediatic a respectivei „scrisori”, Procuratura Generală s-a autosesizat şi a purces la investigarea circumstanţelor cazului în cadrul unui proces penal. S-a stabilit că, nici până astăzi o astfel de plângere nu a parvenit pe adresa Procuraturii Generale şi nici nu a fost expediată prin poşta instituţiei penitenciare în care cei doi sunt deţinuţi, asa cum fals au tirajat mai multe instituții media, fără a verifica mai întâi această informaţie. În cadrul audierii, codeţinutul a confirmat faptul întocmirii respectivei adresări încă în luna decembrie 2018, menţionând doar că ceea ce este scris nu corespunde realităţii, fiind alcătuită la insistenţa şi sub dictarea colegului său de celulă Veaceslav Platon, căruia ulterior i-a şi transmis-o, însă nu a trimis-o şi Procuraturii Generale. El a prezentat în cadrul audierii şi motivele pentru care deținutul Platon l-ar fi determinat să facă acest lucru. La efectuarea măsurii procesuale de audiere a codeţinutului a fost utilizată tehnica de filmat autorizată, cu informarea persoanei audiate. De asemenea, Procuratura Generală va continua investigaţiile pentru determinarea tuturor circumstanţelor din acest caz”.

Curtea Supremă de Justiție l-a condamnat, definitiv, pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare, pe 14 noiembrie 2018. Omul de afaceri este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014. Platon a acuzat că dosarele penale emise pe numele său ar fi o comandă venită din partea fostului său partener de afaceri, Vladimir Plahotniuc, actualul lider al PDM. Controversatul politician a respins însă acuzațiile.