Orban și reînarmarea demografică a Ungariei

Orban și reînarmarea demografică a Ungariei

Premierul maghiar a lansat o spectaculoasă politică pro-natalistă cu care speră să împiedice declinul demografic al Ungariei. Deocamdată, Viktor Orban este primul lider naționalist care înfruntă serios această problemă din țara sa

Criticat sau nu, Orban a demonstrat coerență, repetând limpede că nu dorește o migrație musulmană pentru a se atenua criza demografică pe care o traversează Ungaria dar și un număr mare de țări europene. „Migrația sporește criminalitatea, în special împotriva femeilor, și introduce virusul terorismului”, a lansat liderul de la Budapesta, cu aluzie către Franța în special, notează Le Point, președintele Emmanuel Macron, liderul „pro-europenilor” fiind în vizorul lui Orban (care își lansează capania europeană). Soluția lui Orban trece prin reînarmarea demografică a Ungariei, o temă prizată și în Franța de către Frontul Național, și în Italia de către Matteo Salvini.

Ajutoare fără precedent pentru natalitate

Săptămâna trecută, premierul maghiar a anunțat „ajutoare la naștere” fără precedent în cadrul politicii natalismului anti-migranți. Fără precedent pentru că „orice femeie de sub 40 de ani care se căsătorește poate primi un împrumut cu dobândă redusă de 10 milioane de forinți (aproximativ 31.000 de euro) pentru începerea vieții în cuplu”. O treime din datorie se va șterge la nașterea celui deal doilea copil, iar creditul va fi considerat rambursat la nașterea celui deal treilea copil. Femeile care au născut și au crescut cel puțin patru copii vor fi scutite pe viață de la plata impozitului pe venit. În afară de un ajutor pentru cumpărarea unui automobil de cel puțin șapte locuri pentru familiile numeroase (7800 euro), Viktor Orban a promis 21.000 de noi locuri în grădinițe în trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asistența pentru locuințe este legată de proiectul încurajării natalității: familiile care promit să aibă doi copii vor beneficia de un împrumut de 69.300 de euro pentru achiziționarea de locuințe vechi și 110.300 de euro pentru cei care se angajează să aibe trei copii.

Scăderea populației, amenințare națională

Problema demografică este astăzi extrem de importantă în Ungaria, generând o penurie de forță de muncă. Salariile au crescut în fiecare an iar angajatorilor le lipsește forța de muncă. Ungaria, ca și numeroase țări europene, îmbătrânește și, puțin cu puțin, își pierde populația. După ce a atins 10,7 milioane de locuitori la începutul lui 1980, populația a scăzut la 9,8 milioane, potrivit datelor actuale, cumulând un deficit de nașteri și o creștere a populației în vârstă. În acest ritm, pe care Orban vrea să-l schimbe, populația Ungariei va scădea la 8,3 milioane de locuitori în 2050 și la 6,5 milioane în 2100.

Dar cât de viabilă va fi politica pronatală a lui Orban?

Mulți demografi sunt de acord să arate că femeile din estul Europei au făcut mai puțini copii pentru că, odată cu prăbușirea comunismului, structurile de îngrijire a copiilor s-au degradat și ele. Pentru a „împăca” natalitatea și accesul la muncă, trebuie ajutate nu numai familiile dar și capacitatea de creștere și îngrijire a copiilor. Trebuie ca femeile să aibă sentimentul că au de ales între viața profesională și cea personală.

O lume ”creștino-musulmană” în Vest

„Nu trebuie să ne lăsăm înconjurați de teamă, trebuie să o depășim. Trebuie să înțelegem că popoarele Europei au ajuns la o intersecție istorică. Cei care iau poziții în favoarea migrației, indiferent din ce motive, creează de fapt o țară cu populație amestecată, ale cărei tradiții istorice vor dispărea”, a lansat Viktor Orban. „O lume creștino-musulmană se dezvoltă în țările de imigrare, cu proporție a creștinilor în scădere constantă”, subliniază Orban. „Unii nu văd nimic rău în asta iar alții neglijează fenomenul, deoarece cred că va fi lent. Se înșeală și vor fi surprinși de creșterea populației imigrante. Generația mea va vedea în continuare transformarea rapidă a vechilor țări creștine. Ne doare, dar nu putem face nimic. Cei care au urcat în acest tren rapid își vor continua drumul până la punctul terminus și nu va exista bilet de întoarcere. Noi, cei din Europa centrală, dispunem încă de viitorul nostru”, a adăugat el.

„Stânga europeană”, a apreciat liderul de la Budapesta, „a devenit astăzi campioana speculatorilor, a cetățeniei globale, a guvernului mondial și acum și a migrației mondiale, groparul națiunilor, familiei, modului de viață creștin. Confruntarea a devenit deschisă după ce George Soros și-a pus în fruntea armatelor promigrație un socialist pe numele Timmermans”, a spus Orban.