De unde a învățat italianul să taie

De unde a învățat italianul să taie

Dorința de a fi cineva, în combinație cu un dezechilibru interior, l-au făcut pe italianul Matteo Politi să creadă că poate fi oricine vrea el să fi e. Și nu a avut aspirații modeste, ci medic urgentist sau cardiolog, prin Marea Britanie și Italia. În țara natală s-a agățat de o coincidență de nume, între numele lui de familie și a unui celebru cardiolog italian, tot Politi, susținând că este și el medic cardiolog și că este fi ul lui. A profesat un an acolo, a consultat și a tratat.

„Doar printr-o minune acest individ nu a omorât pe cineva”, au titrat jurnaliștii din Peninsulă. La noi a mirosit piața silicoanelor, unde cererea e încă mai mare decât oferta și a devenit chirurg estetician peste noapte, cu o listă de clienți stufoasă. Pe lângășirul de ilegalități comise în goana după o fantezie, Politi a reușit, prin metode aproape de necrezut, să folosească bisturiul și să ducă, cap-coadă, operații destul de dificile.

 

Un instrumentar complex, sonde, aparatură medicală, pe toate le-a mânuit astfel încât niciunul dintre pacienții „chirurgului” estetician Matteo Politi, alias Matthew Mode, să nu moară pe masa de operație. Zecile de bisturie, catetere și ce-o mai fi fost pe tăvile din blocul operator, plus parametrii în care trebuia să se încadreze semnele vitale ale pacientului, nu au fost problematice pentru așa zisul doctor de origine italiană, „școlit în America”, așa cum suținea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, până la izbucnirea scandalului în presă, pe numele său real sau pe cel „de scenă” nu era înregistrată nicio plângere din partea unor clienți mutilați. „Foarte bizar!”, spun chirurgii esteticieni care acum se feresc să mai comenteze cazul în mod public, deși acesta a fost pe buzele tuturor până la arestarea italianului.

 

Anul acesta ar fi „absolvit”

Deși Italia și Marea Britanie l-au declarat ca fiind absolvent a doar 8 clase, diploma de medic eliberată de Facultatea de Medicină din Priștina, Kosovo, și recunoscută ca fiind autentică de Ministerul Educației din România este datată din anul 2013.

La un simplu calcul, cei șase ani de rezidențiat pe care are fi trebuit să-i facă pentru specializarea în chirurgie ar arăta că abia la finalul acestui an și-ar fi finalizat studiile. Totodată, Matteo Politi taie de câțiva ani buni, în Italia reușind chiar să-și deschidă o clinică privată, înainte cu puțin timp să fie prins de autorități și condamnat la închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și practicarea fără drept a unei profesii.

Surse sigure din rândul anchetatorilor ne-au povestit că italianul nu este unic prin faptele sale: „În SUA, în august anul trecut, un puști de doar 18 ani pretindea că este medic într-un spital de pediatrie. A acordat consultații, a oferit tratamente.

Furtul de identitate e o boală greu de ținut sub control. Aceste persoane aleg, de obicei, meserii nobile, care sunt apreciate de societate. Azi sunt artiști, mâine sunt medici, în altă zi avocați”. Și totuși, unde a învățat Politi să opereze? Toată crema chirurgiei este uluită de acest caz și nu se grăbesc să spună ca acesta nu a avut studii medicale. „E clar că a stat prin spitale, pe lângă oameni care au studiat medicina. A memorat etapă cu etapă fiecare procedură și a aplicat-o așa cum a putut”, au declarat la unisorn esteticienii consultați de EVZ.

Între timp, o altă informație iese la lumină. O rudă a tânărului italian l-ar fi „ajutat” să deslușească tainele medicinei, fiind paramedic.

De ce nu vrea sub nicio formă să comenteze cazul din Italia

O altă curiozitate stârnită de acest caz a fost refuzul categric al italianului de a comenta condamnarea sa din țara de baștină. Motivul e unul simplu: Matteo a făcut o înțelegere cu instanța: o pedeapsă mai mică pentru o mărturisire completă.

 

Interpolul Medicilor

„România ar trebui să profite de faptul că deține președinția Consiliului Uniunii Europene și să propună instituirea unui «Interpol al medicilor». Prin această nouă instituție s-ar putea reduce și diminua drastic aceste cazuri. În momentul în care apare un astfel de escroc trebuie să fie alertate toate țările membre ale Uniunii Europene, Ministerul de Sănătate și Ministerul de Interne, și să comunice în structurile lor cazul de escrocherie, să fie mai atente dacă se va prezenta o astfel de persoană. Trebuie făcut neapărat ceva în acest sens. De asemenea, trebuie trasate măsuri mai drastice și celor care fac polițe de malpraxis”, a declarat pentru EVZ, medicul Tudor Ciuhodaru. (Cristian Tănase)