Surprinzător sau nu, US Army va achiziționa de la israelieni temutul sistem antirachetă Iron Dome, pentru a contracara o ”Rusie din ce în ce mai agresivă”. Conceput de grupul israelian Rafael, Iron Dome a devenit un pilon al apărării statului evreu.
Constituind primul nivel al apărării antirachetă israeliene, o baterie Iron Dome (sau Kipat Barzel) se compune dintr-un radar de detecție și urmărire, de un sistem Battle Management&Weapon Control și de trei lansatoare dotare fiecare cu 20 de rachete interceptoare „Tamir„ ale căror componente sunt furnizate în proporție de 60% de grupul american Raytheon, infomează Opex 360.
Sistemul Iron Dome este în măsură să repereze și să distrugă o rachetă la o distanță cuprinsă între 4 și 70 kilometri.
Una din particularități este că disociază rachetele de interceptat în funcție de gradul lor de pericol.
Mai clar, dacă o rachetă nu prezintă o anumită amenințare, sistemul nu intră în acțiune. Un avantaj care contracarează activări inutile, mai ales că un tir al Iron Dome costă 30.000 de euro.
Potrivit ciferelor date de armata israeliană, Iron Dome afișează o rată de interceptări reușite de 80-90%. De unde și interesul armatei SUA care și-a anunțat, miercuri, intenția de a-l evalua.
”Iron Dome va fi evaluat și experimentat ca un sistem actual disponibil pentru a-i proteja pe militarii americani desfășurați contra unei serii de amenințări”, a declarat colonelul Patrick Seiber, un purtător de cuvânt al US Army.
El a adăugat că nu a fost luată o decizie în privința intrării în serviciu sau experimentării sistemului Iron Dome „în teatrele specifice„.
”Este un mare succes pentru Israel și o altă manifestare de aprofundare a alianței noastre cu SUA dar și o expresie a statului în creștere al Israelului în întreaga lume”, a declarat premierul israelian Banjamin Netanyahu.
Teste ale sistemului Iron Dome au fost făcut deja în White Sands Missile Range în New Mexico.
În aprilie 2018, 40 de congresmeni au pledat în favoarea achiziționării sistemului israelian, cerând o finanțare de 500 de milioane de dolari în acest scop.
”Astăzi, forțele noastre sunt confruntate cu provocarea unei Rusii agresive, din ce în ce mai militarizate, unei Corei de Nord și altor adversari, ceea ce crește nevoia noastră de sisteme avansate de apărare antirachetă, pentru a ne proteja militarii și instalațiile”, au motivat aleșii, subliniind ”importanța legăturilor între SUA și Israel.