Consiliul Concurenţei se aşteaptă la noi scumpiri

Consiliul Concurenţei se aşteaptă la noi scumpiri

Clienţii ar trebui să se aştepte la noi scumpiri în domeniile bancar, telecom şi cel energetic, din cauza efectelor „taxei pe lăcomie”.

Preţurile în sectoarele economice vizate de Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 ar putea creşte, ca urmare a noilor taxe, însă Consiliul Concurenţei monitorizează aceste pieţe pentru ca scumpirile să nu fie excesive, acesta fiind principalul risc în acest an, a declarat, marţi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.

„Suntem atenţi, monitorizăm cu precădere aceste pieţe. Evident că, dacă cresc taxele, este foarte posibil ca ceva din creşterea de taxe să se reflecte în preţuri. În acelaşi timp, ce ne preocupă este să nu se reflecte excesiv, adică introducerea unor taxe să nu fie o ocazie pentru creşteri de preţuri cumva nejustificate”, a spus Chiriţoiu, transmite Agerpres. El a arătat că acesta este principalul risc pe care îl are în vedere instituţia în acest an.

„Când am avut discuţia la începutul anului privind riscurile pe care le vedem în acest an, am văzut că este principalul risc, am spus că aici trebuie să fim foarte atenţi, la sectoarele impactate de ‚ordonanţa anti-lăcomie’. Deci, monitorizăm piaţa, temându-ne de creşteri excesive de preţ, nejustificate”, a adăugat Chiriţoiu.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, adoptată de Guvern la finele anului trecut, instituie, printre altele, taxe şi contribuţii pentru companiile din sectorul bancar, telecom şi cel energetic.

 

BNR şi Finanţele încă mai discută despre efectele OUG 114

BNR şi Ministerul Finanţelor au decis formarea unui grup de lucru privind efectele OUG 114/2018. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea şedinţă a Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, programată în data de 18 februarie 2019. În cadrul şedinţei a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Naţională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene”, potrivit comunicatului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News