USR sau povestea naivilor utili de care s-a lipit Dacian Cioloș la prima candidatură din viață

USR sau povestea naivilor utili de care s-a lipit Dacian Cioloș la prima candidatură din viață

„Acum ai cu cine!”, a anunțat fericit Dacian Cioloș după ce alianța USR+PLUS a fost parafată. Entuziasmul fostului premier este împărtășit moderat de foarte mulți membri USR, iar Cioloș este contestat și părăsit chiar de oamenii lui de încredere. Fostul șef al Corpului de control al Guvernului Cioloș a sintetizat într-o frază abilitatea liderului PLUS. „Cocoțarea lui Dacian Cioloș pe USR este triumful sistemului, acum într-o nouă prezentare, o garanție că acesta se va perpetua și o lovitură de maestru a lui Vasile Dîncu”, spune Valentin Mircea

Pentru Dacian Cioloș ziua de 2 februarie, ora 20:20 a fost trecută cu roșu în calendar. După 2 ani în care singurul lui job a fost înființarea unui partid, de acum fostul premier își poate face bagajele pentru Bruxelles. Este primul pe lista pentru europarlamentare a Alianței 2020 USR+PLUS, decisă în cadrul Comitetului Politic al USR.

Interesat și pragmatic

Ambițiile lui Dacian Cioloș nu se opresc la aceea de navetist politic la Bruxelles. El a declarat că a acceptat locul unu pe listă la rugămintea USR și, probabil, tot la insisten țele a ces tora va accepta să fie și candidatul Alianței la alegerile prezidențiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ascensiunea USR a fost posibilă datorită structurilor teritoriale ale formațiunii. Potrivit sociologului Bruno Ștefan, USR este cunoscută în țară, însă nimeni nu a auzit de PLUS dacă nu este adăugat numele lui Cioloș. „Își face o campanie de imagine intensă, se vede că are bani și lucrează cu profesioniști”, a explicat sociologul strategia lui Cioloș. Însă, fostul premier a fost demascat chiar de cei care i-au fost apropiați, colegi de facultate, colegi de Guvern și colegi de partid. Tot Valentin Mircea, fost șef al Corpului de control al Guvernului Cioloș, a explicat abilitatea lui Cioloș de a sta în espectativă pentru a alege varianta cea mai convenabilă lui. „Adică, lui Dacian Cioloș i-a reușit manevra. USR este groggy. Dl. Cioloș este un om cu convingeri puternice și consecvente, așa că în Parlamentul European alianța PLUS+USR se va îndrepta „spre un grup politic cu care avem cert afinități și să facem și o alegere pragmatică, spre un grup puternic”, adică joacă la cât mai multe capete și vede cum iese mai bine”, a arătat Valentin Mircea.

Lipsă de credibilitate

Un alt nume greu care a părăsit partidul după doar zece zile este Valentin Naumescu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca. Acesta consideră că Dacian Cioloș nu este un lider credibil, nici măcar pentru propriul partid. „Am fost 10 zile membru al PLUS şi am demisionat înainte de Convenţia Naţională, când am aflat câteva dintre propunerile locale ale Liderului, pentru Consiliul Naţional. Prin derapajele grave de la valorile şi standardele unui partid de esenţă liberală, Dacian Cioloș se plasează mult sub nivelul majorității membrilor PLUS. Pe mine mă vor ataca acum exaltaţii şi naivii care mai cred în capacitatea lui Dacian Cio loş de a fi în primul rând un lider credibil pentru propriul partid ”, a declarat Naumescu.

Strângere de mână cu indicații de regie

Dacian Cioloș s-a plasat singur ca vioară întâi încă din prima zi de alianță cu USR și spune că „suma acestei alianțe trebuie să dea pe PLUS”. După care, cuprins de sfioșenie, a afirmat că este dispus să facă un pas în spate „dacă va fi nevoie”. Liderul USR, Dan Barna, presat din toate părțile de obligații și de membri, a încercat să pară și el triumfător și să-l prezinte pe Cioloș drept o achiziție prețioasă. Doar că momentul „strângere de mână”, imortalizat de presă, a fost cam moale. S-a reușit una mai fermă doar după indicații de regie din public. Potrivit surselor din USR, formațiunea este încă în stare de uluială. USR a fost singura formațiune care a făcut alegeri interne pentru lista PE „ca la carte”. Acum, ei cred că liderii lor ar merita premiul pentru „cea mai proastă negociere politică”.

Varianta finală

Lista Alianței PLUS USR pentru europarlamentare: 1. Dacian Cioloş, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoş Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Nicolae Ştefănuţă (USR), 6. Vlad Botoş (USR), 7. Ramona Strugariu (PLUS), 8. Vlad Gheorghe (USR), 9. Alin Mituţă (PLUS), 10. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS), 11. Valeriu Nicolae (PLUS), 12. Oana Ţoiu (PLUS), 13. Radu Ghelmez (USR), 14. Liviu Iolu (PLUS)