Instituțiile statului ar putea plăti daune victimelor Mineriadei din iunie 1990

Instituțiile statului ar putea plăti daune victimelor Mineriadei din iunie 1990

O serie de instituții ale statului ar putea ajunge în situația de a plăti daune victimelor Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. Acest fapt va putea fi posibil datorită hotărârii luată ieri de magistrații Înaltei Curți de Casație şi Justiție.

Potrivit instanței, între instituțiile vizate se găsesc o serie de ministere de prim rang, precum cel al Finanțelor, Economiei, Internelor şi Apărării, cât şi Guvernul în ansamblul său, la care se adaugă Serviciul Român de Informații sau Jandarmeria Română.

Practic, statul roman ar putea fi responsabil, civilmente, prin instituțiile sale, în fața victimelor Mineriadei din 1990, în urma căreia au fost comise atrocități împotriva populației civile din Capitală.

Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 a fost finalizat de către procurorii militari ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, în cursul anului 2017, 14 persoane fiind trimise în judecată. Între acestea, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul prim-ministru, Petre Roman, dar şi fostul director al Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii militari susțin că există probe legate de hotărârea autorităților statului din acel moment, în sensul de a declanşa represiunea împotriva manifestanților din Piața Universității.

În plus, pe lângă folosirea nelegală a instituțiilor contra civililor, în Capitală au fost constituite echipe formate din mineri şi alți muncitori, exercitând rolul forțelor de ordine.