Unitatea de elită a lui „Portocală” a fost „paradită”. Succes DNA: Destructurarea grupului infracţional organizat de la Ploieşti

Unitatea de elită a lui „Portocală” a fost „paradită”. Succes DNA: Destructurarea grupului infracţional organizat de la Ploieşti

Toţi procurorii din cadrul unităţii de elită a DNA Ploieşti s-au prezentat ieri la Parchetul General, unde au fost audiaţi într-un dosar penal deschis în urma plângerii depuse de fostul deputat Vlad Cosma.

Printre aceştia se numără deja celebrii Lucian Onea şi Mircea Negulescu, zis şi „Portocală”, care, alături de Alfred Savu, Giluela Diaconu şi Cerasela Răileanu, sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă, compromiterea intereselor justiţiei, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat.

 

Noul şef DNA a solicitat revocarea pseudo-procurorilor

Reacţia DNA, de această dată, a fost întru totul diferită. Dacă în trecut, mai exact în februarie 2018, adică ulterior depunerii plângerii penale de către Vlad Cosma, DNA a susţinut că fostul deputat are ca scop compromiterea procurorilor şi a ofiţerilor de poliţie care au instrumentat dosarele în care sunt inculpaţi membri ai familiei acestuia, dar şi Sebastian Ghiţă, iată că, de această dată, structura centrală şi-a schimbat „optica” privind „crema cremelor” din parchetele anticorupţie. În acest sens, noul şef DNA, Călin Nistor, le-a solicitat magistraţilor din cadrul Secţiei de procurori a CSM să îl revoce pe Onea Lucian Gabriel din funcţia de procuror al DNA Ploieşti.

„La data de 10 ianuarie 2019, procurorul șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA, a transmis Secției de procurori a CSM solicitarea avizului de revocare din funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, a domnului Onea Lucian Gabriel, procuror în cadrul acestui serviciu, în prezent suspendat din această funcție, întrucât acesta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile specifice funcției deținute. De asemenea, în aceeași zi, au fost transmise Secției de procurori a CSM cererile de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești a următorilor procurori: Deaconu Giluela, Savu Alfred Virgiliu, Răileanu Elena Cerasela”, s-a arătat în comunicat.

 

Lucică şi „Portocală” foloseau metode securiste

Pe scurt, Lucian Onea şi Mircea Negulescu sunt acuzaţi că l-au forţat pe Vlad Cosma, ameninţându-l cu deschiderea unui dosar penal pe numele surorii sale, Andreea Cosma, să scrie declaraţii false, sub un alt nume, dar şi liste din care să rezulte că alegătorii din Republica Moldova au primit bani drept „mită electorală”.

Totodată, în iunie 2018, în dosarul privind finanţarea ilegală a clubului Asesoft Ploieşti, Vlad Cosma anunţa că îşi retrage denunţul, dat fiind că acesta i-a fost dictat. „Nu îmi menţin niciuna din cele trei declaraţii. Nu îmi mai menţin denunţul. Denunţul a fost invenţia procurorului Mircea Negulescu.

La sfârşitul lunii aprilie - începutul lui mai 2015, prin mai multe metode, procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a încercat să mă determine, şi a reuşit, să semnez mai multe declaraţii de martor protejat, inclusiv denunţuri, care ulterior au fost declinate la DNA Ploieşti. În acea perioadă am semnat 4-5 declaraţii. Acest denunţ a fost dictat şi redactat de Negulescu şi de poliţistul judiciar Mihai Iordache”, declara Vlad Cosma. Mai mult, de-a lungul apariţiilor în media, fostul deputat a declarat că a fost folosit şi constrâns de Mircea Negulescu, în nenumărate rânduri, în dosare care vizau personalităţi politice, în dosare în care „dublează martori, inventează stick-uri şi prejudicii”.

 

Cum s-a născut monstruoasa brigadă de la DNA

Aşa cum arăta Simona Ionescu din Evenimentul Zilei, în 21 februarie anul trecut, începând cu 2010, are loc naşterea brigăzii de la DNA Ploieşti. Primul în cărţi apare procurorul Lucian Onea, respins de CSM în 2009 pentru o promovare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Respingerea nu i-a împiedicat însă pe superiorii de la București să-l detașeze de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, ca procuror cu funcție de execuție, în cadrul Serviciului Teritorial Anticorupție Ploiești al DNA. Peste 2 ani, CSM l-a făcut şef al instituţiei, iar din 2015 devine coechipier cu Portocală.

 

Onea se jura că respectă legea

În timpul unei conferinţe de presă la DNA Ploieşti procurorul Lucian Onea declara: „În legătură cu afirmațiile făcute de inculpatul Vlad Cosma, vreau să fac următoarele precizații. În toate cauzele pe care le instrumentăm la DNA Ploiești am respectat întotdeauna legea. Nu existau niciodată metode ilegale de investigare. Vreau să fie foarte clar, întotdeauna s-a respectat legea, niciodată nu au fost falsificate probe în dosare. Nu e prima dată când se întâmplă așa ceva. Am avut controale de la CSM, de la Inspecția Judiciară și s-a dovedit că la DNA Ploieşti s-a respectat legea”

 

Portocală şi „paradirea” dosarelor la DNA Ploieşti

În februarie 2018, în presă au apărut înregistrări care arătau, o dată în plus, cum ar fi făcut dosarele celebrul procuror Mircea Negulescu, dar și șeful DNA Ploiești, Lucian Onea. Cel care a oferit înregistrările este fostul deputat PSD Vlad Cosma, care îi acuză pe Negulescu şi pe Onea că au încercat să inventeze dosare, în baza unor „probe fabricate”, pe numele unor oameni politici şi de afaceri, printre care şi Sebastian Ghiţă. Fostul deputat a difuzat înregistrările pe care le-a făcut:

Procuror Mircea Negulescu: Stie că dacă intru pe la el, i-am dat-o la temelie. Vreau să-l paradesc dar nu cu mâna mea.

Deputat Vlad Cosma: Vrei să vezi dacă au aștia forță (n.r – DNA Ploiești)

Procuror Mircea Negulescu: Nu, vreau să-l paradesc cu mâna altcuiva pentru că așa s-a stabilit. Da? Ca să nu ies eu în față.

 

Control la DNA Oradea

Călin Nistor, care exercită atribuţiile de procuror-şef al DNA, a dispus joi un control la Serviciul teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a se verifica activitatea de urmărire penală desfăşurată de anchetatorii din cadrul acestei unităţi de parchet în dosarele despre care se vorbeşte în înregistrările apărute în spaţiul public. Miercuri seară, la ieşirea din sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul Ciprian Man de la DNA Oradea, înregistrat în timp ce plănuia cum să execute judecătorii care nu se arătau obedienţi, le-a declarat jurnaliştilor că îşi cere scuze în faţa magistraţilor oneşti pentru limbajul din înregistrare. „În numele colectivului DNA Oradea, îmi cer scuze judecătorilor oneşti, de bună credinţă din România care s-au simţit jigniţi de limbajul care a fost folosit în cadrul dialogului”, a declarat Ciprian Man.

 

Ne puteți urmări și pe Google News