Tinerii de pe social media sunt mai atenţi la ŞTIRILE FALSE în comparaţie cu utilizatorii trecuţi de 65 de ani. Ce spune ultimul studiu

Tinerii de pe social media sunt mai atenţi la ŞTIRILE FALSE în comparaţie cu utilizatorii trecuţi de 65 de ani. Ce spune ultimul studiu

Tinerii împărtășesc mai puține știri false decât oamenii mai în vârstă. Aşadar, utilizatorii cu vârsta de peste 65 de ani au împrăştiat aproape de șapte ori mai multe articole de dezinformare mediatică decât persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Utilizatorii de Internet cu vârsta de peste 65 de ani au tendința de a face schimb de informații mai mult false pe Facebook faţă de utilizatorii mai tineri, potrivit unui studiu american publicat în revista  Science Advances,  miercuri, 9 ianuarie. 

Autorii subliniază lipsa competențelor acestei categorii de populație  "pentru a determina fiabilitatea articolelor online". Cercetatorii de la Universitatile din Princeton si New York, au analizat acțiunile, în timpul campaniei prezidențiale din 2016 în Statele Unite, de la aproximativ 1.200 de persoane active pe Facebook şi care au fost de acord cu acest studiu. 

Oamenii de știință au comparat apoi legăturile acestor oameni cu liste de site-uri cu informații false, construite de jurnaliști și cadre universitare.  Disparități în funcție de opiniile politice rezultatele arată că mai puțin de 8,5% dintre persoane au împărtășit cel puțin o legătură dintr-unul din aceste site-uri. Dar cei care au făcut-o aveau mai multe șanse să fie mai în vârstă. Utilizatorii cu vârsta peste 65 de ani au împărtășit "de aproape șapte ori mai multe articole" din mass-media care transmite "știri false" decât persoane cu vârsta între 18 și 29 de ani, indiferent de apartenența lor politică.  

Pe de altă parte, oamenii care se descriu ca fiind conservatori sau republicani au împărtășit, de asemenea, mai multe legături din mass-media recunoscute pentru transmiterea de informații false decât utilizatorii care pretind că sunt mai liberali sau mai democrați.  Dar asta se poate datora faptului că majoritatea știrilor false "Fake News" produse în timpul campaniei prezidențiale din 2016 erau în favoarea candidatului republican Donald Trump.