Pateurile și prăjiturile, umplute cu minciuni! Laptele din produsele de patiserie, înlocuit cu substanțe periculoase

Pateurile și prăjiturile, umplute cu minciuni! Laptele din produsele de patiserie, înlocuit cu substanțe periculoase

Ne îmbolnăvim copiii, ducându-i să mănânce o prăjitură la cofetărie și ne îmbolnăvim cu toții când luăm masa în oraș. Cel puțin asta susține studiul Ministerului Agriculturii, care a transmis, joi, că 74% dintre comercianții verificați mint clienții că le vând produse care conțin lapte. În realitate, laptele e inexistent și înlocuit cu substanțe dăunătoare.

București, Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov şi Constanţa sunt muncipiile care au rămas corigente la capitolul siguranței clientului în domeniul alimentar. Ionel Bunea, consilier Direcţia Generală Controale, Antifraudă şi Inspecţii din Ministerul Agriculturii a prezentat joi rezultatele unor controale care s-au realizat în perioada 7 iunie - 8 august 2018 în 241 de unităţi de tip patiserii, cofetării, hipermarketuri cu patiserii proprii, pizzerii, restaurante/catering, fast food-uri, unităţi fornetti şi depozite de produse alimentare. Acestea sunt dezastruoase, având în vedere că produsele de panificație sunt preferatele românilor, în special ale copiilor.

 

Înlocuitor cancerigen de lapte

Rezultatele controalelor au scos la iveală că din cele 241 verificate, 165 de unităţi, adică 74%, utilizează grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii, care cred că iau alimente ce conţin produse din lapte. „Ca şi nereguli principale s-a constatat prepararea şi comercializarea produselor de patiserie, cofetărie utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate fiind prezentate către consumatori ca având brânză proaspătă, telemea de vacă, caşcaval, unt şi lapte. S-a constatat dezinformarea consumatorului privind compoziţia acestor produse alimentare, informânduse eronat că sunt utilizate produse din lapte, acestea fiind de fapt absente din compoziţie”, a spus Ionel Bunea. El a adăugat că din 101 patiserii verificate, 90 dintre acestea, reprezentând un procent de 89,1%, utilizează specilităţi de grăsimi hidrogenate. De asemenea, din 28 de cofetării verificate, 20 utilizau grăsimi vegetale hidrogenate, respectiv 71,42%, şi informau eronat consumatorul.

 

60 de kilograme de cremă de brânză și alte specialități, confiscate

Rezultatele controalelor s-au concretizat în amenzi de 768.300 de lei, sancţiuni cu avertisment, în 41 de cazuri, fiind confiscate 60 de kilograme de specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, respectiv creme de brânză, merdenele, pateuri, în general produse de patiserie şi cofetărie. În 12 cazuri s-a recurs la suspendarea activităţii pentru 30 de zile şi au fost interzise de la comercializare 12 produse de acest gen, iar 13 produse au fost oprite definitiv de la comercializare. Acţiunile de control au fost reluate după trei luni, în perioada 15 noiembrie - 10 decembrie, fiind verificate 30 de unităţi.

Concluzia a fost că 24 de unităţi, adică 80%, utilizau în continuare grăsimi hidrogenate şi informau eronat consumatorii. „Ceea ce m-a frapat foarte tare la aceste controale a fost procentul de neconformitate, acel 74%, şi ulterior la acea reverificare din decembrie menţinându-se la 80%, pentru mine reprezintă un lucru alarmant”, a spus preşedintele ANPC, Marius Pârvu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News