Moartea unei marionete. Suspans cu George Arion

Moartea unei marionete. Suspans cu George Arion

Tom Barnaby. Detectiv inspector șef. Eroul celui mai popular serial de televiziune din Marea Britanie – Crimele din Midsomer. Un polițist rotofei, care merge legănându-se ca un marinar, cu mâinile ușor depărtate de corp.

Mai întotdeauna la costum și cravată – cravata are un nod impecabil, dar e cam scurtă, după o modă din alte vremuri. Are o pricepere deosebită în dezlegarea enigmelor cu ucigași, dar nu face niciodată paradă de abilitățile sale.

Dacă nu i-ai cunoaște ocupația, l-ai crede mai curând unul dintre cultivatorii mănoaselor pământuri din zonă. Puțini știu însă că, înainte de a fi erou de serial pentru televiziune, Tom Barnaby a fost protagonistul unor romane de success scrise de Caroline Graham. Într-unul dintre acestea, „Moartea unei marionete”, simpaticul anchetator trebuie să elucideze un mister din lumea teatrului. Mai mulți actori amatori din Causton pregătesc cu febrilitate o reprezentație cu piesa „Amadeus” de Peter Schaffer.

Performanțele interpreților sunt destul de modeste, iar regizorul Harold Winstanley, un perfecționist dornic să ajungă pe culmile celebrității, se zbate să le insufle acestora trăirile marii arte. E dur, batjocoritor, intransigent, intrigant uneori, veșnic nemulțumit de prestațiile membrilor din colectivul pe care îl conduce. Și vine, în sfârșit, seara premierei, așteptată cu mult interes de toată suflarea din localitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, la un moment dat, pe scenă, în fața unei asistențe înmărmurite, se comite o crimă. Aflat printre spectatori, Tom Barnaby își începe imediat investigațiile. Îi interoghează și pe actori, și pe cei care au urmărit reprezentația, și personalul tehnic, caută indicii care să-l incrimineze pe făptaș. Aflarea ucigașului presupune o largă desfășurare de forțe ale poliției care răscolește secretele ascunse sub aparența unor existențe onorabile.

Dar nu numai derularea cercetărilor e captivantă. Caroline Graham își construiește narațiunea cu multă răbdare și acordă o atenție deosebită multora dintre eroii săi, dezvăluind relațiile stabilite între membrii acestei comunități restrânse.

Romanul înregistrează, ca într-un inventar, multe tare care macină ființa omenească – gelozie, ambiție nemăsurată, înavuțire prin orice mijloace, sete de faimă și de putere.

Sub pretextul anchetării unui omor, autoarea meditează cu amărăciune la aceste pericole care pot amenința chiar și pacea unei mici așezări cum e Causton.