România este în colaps! Cifrele incredibile care arată cât de săraci sunt românii
- Ovidiu Costea
- 12 august 2019, 13:44
Un sfert dintre românii cu un loc de muncă nu reușesc să acopere cheltuielile lunare cu venitul pe care îl obțin și sunt obligați să apeleze la rude sau prieteni, arată datele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare.
BestJobs a realizat un studiu bazat pe răspunsurile celor care folosesc platforma de job-uri online pentru a-și găsi un loc de muncă, iar rezultatele sunt dure.
Jumătate din respondenți câștigă sub 2.500 de lei net pe lună, iar asta îi face să aibă mari greutăți cu cheltuielile lunare. 27% din ei au recunoscut că apelează lună de lună la ajutor suplimentar din partea apropiaților, în timp ce alți 26% au spus că uneori ajung în aceeași situație.
Doar un sfert dintre aceștia au răspuns că ar încasa un venit de peste 3.500 de lei net lunar, iar majoritatea celor care au participat la sondaj se află în zona salarială 2.500 - 3.5000 lei pe lună.
„Nu ajută nici că situaţia financiară în ansamblu a angajaţilor nu s-a îmbunătăţit deloc sau chiar s-a deteriorat în ultimul an, deşi costul de trai a crescut. Aproape 37% dintre respondenţi spun că au aceeaşi situaţie financiară ca anul trecut, în timp ce 32% dintre respondenţi susţin că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în decursul ultimelor 12 luni, iar 10% afirmă chiar că a avut un declin major”, notează BestJobs, autorul sondajului.
Trei din zece respondenţi spun că peste 45% din salariul lunar se duce, în mod obişnuit, pe datorii. Alţi 25% susţin că dau între 25% şi 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenţi plătesc cel mult un sfert din salariu în acest sens. Şi cu toate că doar 12% spun că nu au datorii de achitat, nu toţi reuşesc să mai pună bani deoparte de la o lună la alta, în timp ce aceia care reuşesc spun că sumele economisite lunar sunt foarte mici.
La capitolul economii, aproape jumătate dintre respondenţi au recunoscut că nu reușesc să pună vreun leu deoparte, o treime economiseşte sub 10% din ceea ce câştigă lunar şi numai 11% dintre respondenţi spun că reuşesc să economisească ceva mai mult, de până la un sfert din salariu.
Pentru a nu depăși bugetul, românii taie cel mai mult din sumele destinate călătoriilor (64% dintre respondenţi), hainelor (57,6% dintre respondenţi), și din cele de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenţi). De asemenea, aproape jumătate (47% dintre respondenţi) reduc mesele luate în oraş. Totodată, mai sunt reduse cheltuielile pentru: sport (17,2%), alimente (13,5%), sănătate (12,7%), transport (8,9%), educaţie - cărţi, studii etc. (7,20%), utilităţi (gaze, curent, apă, căldură) - 4,61%.
În ciuda îngrijorărilor sau problemelor financiare, românii nu pot sau nu vor să renunţe la anumite categorii de cheltuieli, precum: abonamentul de telefonie (66% dintre respondenţi), abonamentul la internet (58,2%), abonamentul la cablu (41,8%), maşina personală (23,1%), ţigări (15,8%), călătorii (15%), sport (11,2%), haine (10,9%), relaxare (8,07%).
Sondajul a fost efectuat în perioada 15 iulie - 5 august 2019, pe un eşantion de 922 de utilizatori de internet.