Atentat cu bombe la Summit-ul la care participau miniștrii de Externe din SUA, Rusia și China

Atentat cu bombe la Summit-ul la care participau miniștrii de Externe din SUA, Rusia și China

În timpul summit-ul miniștrilor de Externe din ţările memebre ale Asociaţiei Ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), au avut loc mai multe exploziții la Bangkok. La această întâlnire participau miniștrii de Externe din SUA, Rusia și China. Forțele de ordine au intervenit și i-au prins pe autori.

Exploziile au avut loc cu câteva minute înaintea unui discurs, la ora locală 9.00 (5.00, ora României), al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, prezent la Bangkok cu scopul de a încerca să contracareze influenţa chineză în regiune. Aceste atacuri intervin, de asemenea, într-un context politic tensionat în Thailanda, la câteva săptămâni după ce şeful juntei militare a devenit premier al unui Guvern civil.

Doi bărbaţi originari din sudul Thailandei, o regiune devastată de o rebeliune separatistă, au fost arestaţi cu câteva ore înaintea exploziilor, fiind suspectaţi de legături cu aceste atacuri, relatează AFP.

Premierul thailandez Prayut Chan-O-Cha a anunţat în faţa presei că au avut loc „nouă explozii sau tentative de explozie”, în total, în capitala ţării. Acesta a dat vina pe „persoane rău intenţionate care incită la violenţă” cu scopul de a „distruge pacea şi imaginea regatului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să ne demonstrăm efortul colectiv în lupta împotriva celor care au intenţia să facă rău ţării”, a scris Prayut Chan-O-Cha pe rețelele de socializare, îndemnând populaţia „să nu intre în panică” şi „să coopereze” cu autorităţile.

Conform declarațiilor autorităților, patru persoane au fost rănite uşor în aceste atacuri, în care bombe de tip „ping-pong” - bombe artizanale care sar ca o minge de ping-pong - ar fi fost folosite şi ascunse „în boscheţi la marginea drumului”.

Motivaţiile din spatele acestor explozii sunt necunoscute, iar autorităţile au îndemnat la abţinere de la orice speculaţie.

Însă, cu câteva ore mai înainte, doi thailandezi, originari din sudul extrem, au fost arestaţi după descoperirea, vineri, a unui dispozitiv exploziv care nu a funcţionat. Acest incident ar avea legătură cu exploziile de vineri, porivit poliţiei, care nu a făcut alte precizări.

Exploziile au răsunat în apropiere de Turnul Mahanakorn, care aparţine grupului King Power, proprietarul clubului de fotbal britanic Leicester City, potrivit oficialilor din cadrul poliţiei.

Vicepremierul Prawit Wongsuwon a declarant că „Nu ştim încă numărul persoanelor implicate, iar aceste atacuri au probabil scopul să semene confuzie”.