Sea Status, aplicaţia care îţi poate salva viaţa

Sea Status, aplicaţia care îţi poate salva viaţa Salvamari pe plaja din Mamaia. Sursă foto: Arhiva Evz

S-a lansat la Constanța, aplicaţia Sea Status, un instrument de ajutor pentru turiștii care fac plajă pe litoralul românesc. Pe lângă serviciile de salvamar, aplicaţia oferă informații despre vreme, apa mării chiar și raportări ale situațiilor critice de pe plaje. Nu lipsesc sfaturile utile pentru turiști, localnici, dar şi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării.

Cel care descarcă aplicația, disponibilă și pe Ios și pe Android, dacă permite să fie geolocat, va primi informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care se află, dar şi diferite alerte pentru a semnala starea de siguranţă sau de pericol. Mihai Bocai, realizatorul aplicației, la propunerea Asociației Salvamarilor și Scafandrilor Profesioniști, a declarat, pentru EVZ, că scopul principal pentru care a fost creată aplicația este ca să nu mai existe atâtea cazuri de înec pe litoral.

“Scopul nostru este să ducem acest număr către zero. De pe această aplicație oamenii obțin în primul rând informații utile despre starea vremii și a mării pe plaja pe care ei sunt prezenți în acel moment. Găsesc, de asemenea o serie utilă de informații despre semnificația steagurilor și informații despre cum să acorde primul ajutor în caz de astfel de incidente”, a explicat Mihai Bocai.

Pe aplicația Sea Status, care se descarcă gratuit, salvamarii au o interfață de administrare prin care pot să acceseze și să transmită informații și notificări către turiștii aflați pe plajele respective. “Dacă turiștii sunt martori la un incident, aplicația este integrată cu serviciul de urgență 112. Se poate foarte simplu apăsa butonul roșu central din aplicație și se conectează automat la Serviciul 112 și pot să ofere rapid informații despre incident”, a precizat președintele Asociației Salvamarilor și Scafandrilor Profesioniști, Gabriel Bălan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Logarea la Serviciul de urgență 112 a fost aprobată, în prealabil, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Gabriel Bălan, cel care a finanțat de fapt proiectul, consideră că aplicația Sea Status este un pas pentru conștientizarea, informarea și educarea celor care vin la plajă.

“Aici nu avem probleme cu copiii, cât avem probleme cu adulții, care în funcție de poziția în societate, grade, funcții, abuzează de cele mai multe ori de ceea ce sunt și ignoră avertismentele.  M-aș bucura dacă acești oameni maturi măcar ar transmite copiilor sau tinerilor cu care ei sunt ce trebuie și ce nu trebuie să facă. Cred că prin această aplicație lumea va înțelege mai bine pericolul la care se expune dacă nu ascultă de indicațiile date de salvamari”, a declarat Gabriel Bălan, spunând că aplicația e o premieră în Europa. Iar șeful salvamarilor din Mamaia și Constanța, Gabriel Culea spune că prin intermediul aplicație, pierderea copiilor pe plajă nu va mai fi o problemă:“Marea maojritate a copiilor pierduți ajung la serviciul de salvamar. Salvamarii pot da, pe aplicație, că pe plaja din Mamaia a fost găsit un copil în vârstă de..care a fost dus la punctul de observare numărul 8. Atunci părintele îl găsește foarte repede și totul se termină cu bine”.

 

Ce informaţii utile puteti găsi în aplicaţia SEA STATUS?

- Semnalistica steagurilor arborate pe plajă de către salvamari;

- Poziţia bazelor de salvamari în funcţie de zona în care vă aflaţi;

- Informaţii despre temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, temperatura apei, înalţimea valurilor şi starea mării.

- Sfaturi pentru salvarea unei persoane de la înec;

- Pregătirea procesului de salvare a unei persoane şi procedura de salvare;

- Echipamentul de salvare;- Sfaturi pentru turişti şi localnici;

- Sfaturi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării;

- Pregatirea de îmbaiere în mare;

- Distanţa sigură de înot faţă de malul mării;

- Echipamentul necesar pentru înot

Aplicaţia SEA STATUS alertează turiştii în situaţia în care condiţiile meteo pun în pericol viaţa celor aflaţi pe litoral. De asemenea, prin intermediul aplicaţiei puteţi apela la numărul de urgenţă 112 în momentul în care sunteţi martorii unui incident care necesită prezența salvamarilor, a paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

In sezonul 2019, aplicaţia SEA STATUS are integrată plaja din Constanţa şi Mamaia, dar va fi extinsă pe tot litoralul romanesc.

În conformitate cu statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 400.000 de persoane se îneacă anual în lume, aceasta fiind ca importanţă a doua cauză de deces accidental. Aşadar, existenţa serviciilor de salvamar în toate zonele unde există plaje publice amenajate este obligatorie. În România, în 2018, potrivit datelor oficiale oferite de ISU Dobrogea, pe litoral au fost înregistrate 37 de decese prin înec, dar şi zeci de operaţiuni de salvare. În 2019, până la jumătatea lunii iulie, au fost înregistrate cinci cazuri de deces prin înec.