Turcia cere SUA să renunțe la decizia privind excluderea sa din programul F-35: ”Ar deschide răni ireparabile în relațile bilaterale”

Turcia cere SUA să renunțe la decizia privind excluderea sa din programul F-35: ”Ar deschide răni ireparabile în relațile bilaterale”

Ministerul Afacerilor Externe al Turciei invită guvernul SUA să renunțe la “greșeala” legată de decizia privind programul 35. Excluderea Turciei din acest program este privită ca o măsură unilaterală care nu respectă spiritul alianței și nu se bazează pe motive legitime

Meționând că decizia administrației americane privind excluderea Turciei din programul F-35 nu se bazează pe vreun motiv legitim, Ministerul Afacerilor Externe al Turciei transmite: “Invităm Statele Unite să renunțe la greșeala legată de decizia privind F-35 care ar deschide răni ireparabile în relațiile strategice”, potrivit trt.net.tr

 

În comunicatul ministerului se notează că Pentagonul și Casa Albă își motivează decizia de excludere din program prin faptul că Turcia a achiziționat sisteme de apărare anti-aeriană S-400 din Rusia. Ministerul turc de Externe a subliniat: "Această măsură unilaterală nu respectă spiritul alianței și nici nu se bazează pe motive legitime. Excluderea Turciei care este unul dintre principalii parteneri în cadrul programului F-35 este o decizie inechitabilă. De asemenea sunt  inadmisibile și afirmațiile potrivit cărora S-400  vor afecta F-35.”

Ne puteți urmări și pe Google News

 

A fost accentuat că SUA ar trebui să demonstreze importanța acordată relațiilor cu Turcia în special  în lupta împotriva organizațiilor teroriste Daesh, PKK/PYD/YPG și FETÖ.

 

Guvernul Statelor Unite a declarat că Turcia nu va mai face parte din programul F-35 din cauza achiziționării sistemelor S-400 din Rusia și a precizat: „SUA continuă să acorde o importanță deosebită relațiilor cu Turcia.  Suntem aliați în cadrul NATO și avem relații multi-laterale care nu sunt legate doar de F-35.” (Foto trt.net.tr)