Ioana Petrescu: 92 de taxe parafiscale și tarife vor fi eliminate

Ioana Petrescu: 92 de taxe parafiscale și tarife vor fi eliminate

Ministerul Finanţelor a publicat două proiecte de acte normative, prin care dorește să elimine şi să comaseze 92 de taxe şi tarife.

„Am lansat în dezbatere publică două proiecte. Este vorba despre o ordonanță de urgență și o hotărâre de Guvern, care vor contribui la comasarea a 92 de taxe parafiscale și tarife”, a declarat astăzi a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul conferinţei „Zilele Informării Europene”, organizată de Departamentul pentru IMM şi Comisia Europeană, la sediul BNR.

Printre taxele parafiscale care vor fi eliminate se numără tariful perceput pentru documentaţiile privind practicile anticoncurenţiale, care se ridică în prezent la 150 lei/solicitare. Totodată, se va renunța la tariful pentru eliberarea paşaportului temporar (22 de lei), taxa de îndrumare pentru înfiinţarea unei firme (19,8 lei/oră).

Măsurile propuse de Ministerul de Finanțe nu vor afecta bugetul, în condițiile în care încasările statului ar urma să scadă cu numai 66.000 de lei pe anul 2014.În schimb, dă asigurări șefa de la Finanțe, vor genera economii firmelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două proiecte au fost anunțate de premierul Victor Ponta din luna aprilie.

Le putem scoate într-o singură zi, fără să sufere bugetul de stat. Ne ajută să nu mai înnebunim oamenii cu 70 de proceduri şi drumuri birocratice”, afirma premierul Victor Ponta pe 23 aprilie, citat de digi24.ro.

Încasările statului ar urma să scadă anul acesta cu doar 66.000 de lei după eliminarea celor 92 de taxe. Asta înseamnă că, în medie, fiecare dintre aceste taxe contribuie la buget cu 717 lei, valoare mai mică decât cea a salariului minim pe economie.

În prezent, în România sunt peste 300 de taxe. Dintre acestea, doar 20 sunt fiscale, cum ar fi impozitul pe venit sau CAS. Restul sunt dări puse de diverse instituţii pentru anumite servicii.

Potrivit Băncii Mondiale, românii pierd anual 200 de ore pentru plata taxelor, adică dublu faţă de Marea Britanie (110 ore), Finlanda (93 de ore) sau Norvegia (83 de ore).

Nu este prima tentativă de tăiere a acestor taxe. În 2010, Guvernul a mai încercat să elimine din aşa-numitele taxe parafiscale, însă tot au rămas sute de taxe.