Atentat la Moscova: doi britanici şi un german se numără printre cele 35 de victime

Atentat la Moscova: doi britanici şi un german se numără printre cele 35 de victime

Un atentat sângeros a lovit ieri capitala rusă, pentru a doua oară în şase luni. Au murit 35 de oameni, inclusiv cel puţin 8 cetăţeni străini. Autorităţile arată cu degetul spre islamiştii din Caucazul de Nord.

Treizeci şi cinci de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 180 au fost rănite într-un atentat terorist comis ieri într-un terminal al celui mai mare aeroport din capitala rusă, Domodedovo. Dintrei cei opt străini ale căror cadavre au fost identificate doi sunt germani, unul este britanic, alături de un bulgar și o ucraineancă, informează RIA Novosti. Ceilalţi trei sunt din Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Parchetul din Moscova a confirmat că deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 16.30 (15.30, ora României) în urma detonării unor explozibili, intensitatea fiind similară cu explozia a până la zece kilograme de TNT. Acesta este cel de-al doilea atentat comis în capitala rusă în ultima jumătate de an.

Primele informaţii indicau un atentat sinucigaş comis de o singură persoană, cu două posibile moduri de operare: teroristul fie s-a strecurat printre pasagerii aflaţi la terminalul sosiri internaţionale, în zona de recuperare a bagajelor, fie explozibilii fuseseră ascunşi într-una din genţile de voiaj descărcate de la bordul unui avion. Materialului exploziv i-au fost adăugate bucăţi de metal pentru ca numărul victimelor să fie cât mai mare, au mai dezvăluit poliţiştii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intensitatea exploziei a fost atât de puternică încât echipele de intervenţie au fost nevoite să dărâme un zid care delimita terminalul pentru a putea evacua pasagerii blocaţi sub dărâmături. Un martor ocular, citat de BBC, a declarat că, în momentul producerii exploziei, terminalul era înţesat de pasagerii care îşi aşteptau bagajele sau care stăteau la coadă pentru controlul paşapoartelor. Activitatea a fost întreruptă pe aeroport timp de 20 de minute după deflagraţie, dar reluată ulterior, majoritatea curselor urmându-şi programul iniţial.

<object style="height: 390px; width: 640px;"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Rrq9v63miIY?version=3" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Rrq9v63miIY?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" height="390" width="640"></embed></object>

Pista islamistă

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a convocat imediat o reuniune de urgenţă şi a dispus întărirea măsurilor de securitate la celelalte două aeroporturi moscovite, Vnukovo şi Şeremetyevo, şi în reţeaua de transport subteran din capitală, vizată de un dublu atentat sinucigaş în iunie anul trecut. Liderul de la Kremlin, care şi-a amânat deplasarea la Forumul Economic de la Davos, a dat asigurări că vinovaţii for fi pedepsiţi şi a promis ajutoare familiilor victimelor atentatului.

Potrivit agenţiei ruse RIA Novosti, serviciul rus de informaţii FSB fusese avertizat în legătura cu iminenţa unor atacuri teroriste, dar o posibilă pistă falsă i-a dus ieri-dimineaţă pe agenţii de securitate într-una din suburbiile Moscovei, în căutarea militanţilor.

O sursă din rândul anchetatorilor a dezvăluit pentru agenţia Interfax că trei persoane provenind din regiunea Caucazului de Nord sunt date în urmărire generală, suspectate că au planificat atacul de ieri.

"Vinovaţii vor fi prinşi şi vor fi pedepsiţi.", DMITRI MEDVEDEV, preşedintele Rusiei

TERORISM

Capitala Rusiei, ţinta atentatelor

Atentatul de ieri vine la jumătate de an după un dublu atac cu bombă la metroul moscovit, care a ucis, în iunie 2010, 38 de persoane. Autorităţile au spus că atacul cu pricina a fost organizat de "Văduvele Negre" (soţii ale insurgenţilor islamişti ucişi în lupte).

Capitala rusă a fost în ultimii ani ţinta mai multor atacuri.

  • În noiembrie 2009, o bombă a provocat deraierea unui tren şi a ucis 28 de persoane.
  • În august 2004, o femeie-kamikaze a declanşat o bombă care a omorât zece persoane la metrou.
  • În 2004, un alt atac cu bombă la metrou s-a soldat cu moartea a 40 de persoane.
  • În 2003, 20 de persoane au murit într-o explozie ce a avut loc la un festival de muzică.

<object style="height: 390px; width: 640px;"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/i7rA9H-iBvo?version=3" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/i7rA9H-iBvo?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" height="390" width="640"></embed></object>