Evenimentul Zilei > International > Comemorare 9/11: „America este puternică afară, dar fragilă acasă”
Comemorare 9/11: „America este puternică afară, dar fragilă acasă”

Comemorare 9/11: „America este puternică afară, dar fragilă acasă”

La un deceniu de la atacurile din septembrie 2001, americanii de rând nu mai văd rostul războiului împotriva terorismului şi vor ca ţara lor să îşi îndrepte atenţia spre proprii cetăţeni.

Patrulele de poliţişti înarmaţi până în dinţi care mărşăluiesc prin Times Square sau păzesc staţiile de metrou şi alte obiective strategice din New York lasă impresia că, la zece ani de la atentatele de la 11 septembrie, mare lucru nu s-a schimbat şi că America este în continuare sub stare de asediu.
Pentru localnici, aceasta pare să fie starea de normalitate, însă mulţi o contestă şi agitaţia creată cu ocazia comemorării a zece ani de la atentatele care au lovit America la ea acasă este un bun prilej pentru a da curs din nou nemulţumirilor provocate de un sistem tot mai vigilent.
"După evenimentele din septembrie 2001, americanii au devenit mai conştienţi că securitatea joacă un rol crucial în viaţa de zi cu zi, mai ales acum când ţara este, mai mult ca oricând, activă pe plan internaţional, prin implicarea în diferite operaţiuni militare", a declarat pentru EVZ Daniel Vukovici, un newyorkez de 38 de ani, patronul unei firme de salubritate.
"Mulţi dintre noi am susţinut la început aceste acţiuni militare destinate combaterii terorismului, dar în ultima perioadă începem să punem sub semnul întrebării scopurile şi costurile acestor misiuni externe, mai ales în actualul context economic intern. Eu personal sunt tot mai convins că războiul trebuie să aibă o cu totul altă menire în zilele noastre", a adăugat el.
Un sondaj dat publicităţii ieri de Institutul Gallup arată că 46 la sută dintre americani cred că SUA şi aliaţii săi au câştigat războiul împotriva terorismului. Alte 42 de procente nu văd deocamdată niciun învingător în această luptă.
Nimic pozitiv la orizont
Washingtonul a investit între timp peste 400 de miliarde de dolari în securitatea naţională, în afară de cele 1,3 trilioane pompate în războialele din Irak şi Afganistan. Vukovici recunoaşte că starea de vigilenţă permanentă de după evenimentele tragice din septembrie 2001 îl deranjează .
"Citesc despre noi măsuri de securitate şi mă îngrijorez. Sunt în mod deosebit deranjat de ceea ce consider măsuri excesive de securitate pe aeroporturi. Sunt tulburat la gândul că America devine un stat poliţienesc. Iar această grijă şi teamă sunt alimentate de guvernul american prin acele niveluri de alertă, marcate prin culori", a mai precizat tânărul newyorkez, născut într- o familie de imigranţi din fosta Iugolsavie.
PROTECŢIE. Autorităţile susţin că au în vedere în primul rând siguranţa americanilor
Nu are însă nicio problemă cu musulmanii şi nici nu a devenit suspicios faţă de aceştia, spune el. Are însă o problemă de care se loveşte când îşi vizitează rudele din Macedonia şi Serbia.
"Este vorba de imaginea pe care America şi-a făcut-o în lume. Mi se spune că poporul american este cel mai de treabă, dar că guvernul de la Washington a transformat ţara într-un imperiu şi îi subjugă pe alţii. Că se arată binevoitor faţă de musulmanii din Bosnia, Kosovo etc în timp ce acţionează agresiv faţă de alţii doar pentru a-şi urma interesele financiare", explică el reacţia generală. Admite totuşi că în Serbia ostilitatea faţă de SUA este oarecum "justificată".
Pentru Vukovici, viitorul Americii este unul sumbru. "Statele Unite sunt în cădere. Nu văd nimic bun la orizont. Prea răspândită în lume, dar şubredă acasă. America să lase alte popoare şi să se îngrijească de al ei. Locurile de muncă au dispărut, şomajul e în floare, aşa că mulţi sunt speriaţi de viitor, se gândesc să plece. Cei din sistem o duc însă bine, mai ales cei care au de-a face cu securitatea", conchide ironic Vukovici.
"America trebuie să lase alte popoare şi să se îngrijească de al său.”
DANIEL VUKOVICI, locuitor din New York

CONTRAOPINIE
Măsurile de securitate s-au dovedit eficiente
James Jay Carafano, directorul adjunct al centrului de reflecţie Heritage Foundation, susţine însă că reacţia americanilor în faţa măsurilor de securitate sunt, în bună măsură, exagerate.
"Teama legată de îngrădirea unor drepturi constituţionale este descrisă în proporţii denaturate. Un bun exemplu în acest sens este Patriotic Act (legea adoptată în octombrie 2001 prin care erau diminuate drastic restricţiile impuse anterior agenţiilor de securitate în eforturile de combatere a terorismului). Practic, toate pârghiile de investigaţie cuprinse în această lege au fost folosite şi înainte de 9/11. În al doilea rând, nu a existat un val de contestaţii în instanţă din partea americanilor privind prevederile acestei legi", a declarat el pentru EVZ.
"Peste 40 de comploturi au fost dejucate pe teritoriul SUA după 9/11 iar numărul atacurilor împotriva intereselor americane este în scădere. Toate acestea graţie operaţiunilor antiterorism şi culegerii de informaţii bine puse la punct. Astfel că politicile din domeniul securităţii au dat roade şi nu ar trebuie abandonate sau reduse", a adăugat analistul american.
CITIŢI ŞI:

  • Patru români şi iadul de 102 minute de la World Trade Center
  • SUA, în alertă: Ameninţare teroristă "credibilă" înaintea comemorării atentatelor de la 11 septembrie | VIDEO
  • Teroristul Mohammed Atta, pe 11 septembrie 2001: „Avem câteva avioane. Staţi liniştiţi şi totul va fi OK!” | VIDEO
  • 9/11: O nouă înregistrare video surprinde momentul prăbuşirii zborului UA 93
  • George W. Bush despre 9/11: Am rămas calm ca să nu sperii copiii, deşi eram furios
  • 11 septembrie: maraton de filme şi emisiuni documentare
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News