Curtea de Conturi a României anunță că scoate la concurs 90 de posturi în structura centrală, dar și în cele teritoriale. Asta în condițiile în care, din luna iulie, oficialii statului au decis ca toate concursurile din instituțiile de stat să fie stopate, din cauza deficitului bugetar.
Curtea de Conturi organizează concursuri pentru ocuparea unui număr de 24 de posturi în structura centrală a instituției, dar și 66 de posturi în structurile teritoriale, astfel că doritorii se pot înscrie până pe data de 21 iunie 2022, pentru locurile eligibile în instituția centrală, respectiv 20 iunie pentru cele teritoriale.
Curtea de Conturi organizează concursuri, deși din iulie 2022 angajările la stat nu mai sunt posibile
Acest anunț vine cu o lună înainte de a intra în aplicare măsurile de consolidare fiscală impuse de coaliția de guvernare, din cauza deficitului bugetar cu care se confruntă instituțiile statului.
„Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
- diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
- suspendarea angajărilor la stat;
- creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
- accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”, transmitea Guvernul, într-un comunicat.
Salariile pe care îl primesc șefii instituțiilor subordonate Parlamentului
La Curtea de Conturi, cei din conducere câștigă mai bine decât un deputat sau un senator. Președintele Curții, Mihai Busuioc, fost secretar general în Guvernul Grindeanu, primește 23.920 de lei lunar. Foștii senatori PSD, Vasile Cosmin Necula și Ilie Sârbu, sunt remunerați cu 22.256 lei fiecare.
Nici consilierii de conturi nu au un salarii mici. Aceștia câștigă 21.840 lei pe lună. Cei mai norocoși sunt Ion Călin, Sorin Lazăr și Claudia Boghicevici, fost deputat PDL și fost ministru al Muncii. Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreședinte al Autorității de Audit, pleacă acasă cu la fel de mulți bani.
Salarii la care mulți români doar visează
Cu toate astea, liderii Băncii Naționale a României sunt cei mai bine plătiți. Guvernatorul Mugur Isărescu câștigă peste 68.000 de lei pe lună. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, deputat PSD și ministru de Finanțe, câștigă 44.914 lei. Nici Leonard Badea, fost senator PSD, nu o duce rău. Salariul său este de 40.865 lei, iar indemnizația ajunge la 20.324 lei.
Florin Iordache a renunțat la politică și s-a ales cu funcția de președinte al Consiliului Legislativ. Suma pe care o încasează lunar ajunge la 21.840 lei. Toni Greblă, fost senator PSD și fost judecător al CCR, alături de fostul senator USR, George-Edward Dircă, câștigă fiecare câte 16.640 lei.