8 Martie, ziua femeilor din întreaga lume. Cum s-a impus marea sărbătoare și cum a fost denaturată în România

8 Martie, ziua femeilor din întreaga lume. Cum s-a impus marea sărbătoare și cum a fost denaturată în România

8 Martie, ziua dedicată femeilor de pretutindeni, are în spate o istorie veche și tumultuoasă. Totul a pornit în SUA.

8 Martie, ziua dedicată femeilor din toată lumea, prilej pentru sărbătorirea „sexului slab”. Un eveniment cu o veche tradiție, a cărui origine o regăsim în urmă cu 112 ani. La data de 9 februarie 1909, textilistele din orașul american New York au decis să înceteze munca. Și să facă grevă, nemulțumite de condițiile în care își desfășurau activitatea. Dar și de statutul social al femeilor acelor timpuri.

8 Martie, ziua dedicată femeilor din toată lumea

Pe lângă îmbunătățirea condițiilor de muncă, femeile care au participat la acea manifestație doreau că mai câștige ceva foarte important. Dreptul de-a putea vota, conform siteului retetesivedete.ro.

Interesant este că Ziua Femeii a fost fixată și a făcut carieră la data de 8 Martie. Chiar dacă evenimentele tumultuoase de la New York au fost consemnate la data de 28 februarie. În 1910, în Danemarca se decide alegerea unei zile care să marcheze „femeia”. Dar abia în 1913 la Copenhaga s-a hotărât ca data să fie cea de 8 Martie. Totul a fost la nivel oficial și nu a rămas doar o convenție nescrisă. Astfel, în această țară nordică, femeile primeau liber prin lege în ziua respectivă, conform sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Influența pe care au avut-o comuniștii asupra acestei sărbători

Tot în același an, în Rusia, Ziua Femeii a fost sărbătorită în ultima duminică din luna februarie. Conform calendarului pe stil vechi. Apoi calendarul s-a schimbat, pe stil nou. În 1917, la data de 8 Martie are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd. Ele solicitau încheierea războiului şi înlăturarea Ţarului. Erau zorii Revoluţiei Bolşevice.

În 1975, această zi a fost sărbătorită în premieră și de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Doi ani mai târziu, această entitate a încurajat toate țările lumii să celebreze această zi. La noi în țară, în perioada comunistă, ziua de 8 Martie a fost asociată mai mult cu sărbătorirea mamelor. După căderea lagărului comunist, sărbătoarea s-a trnasformat. Nu a mai fost politizată și a căpătat și un accent comercial.