70% dintre adulții din UE sunt deja complet vaccinați
- Andrei Ilinca
- 1 septembrie 2021, 13:46
EFE (Spania), 31 august 2021 - Uniunea Europeană și-a atins obiectivul de a administra schema completă de vaccinare anti-Covid-19 unui procent de 70% din populația sa adultă, înainte de sfârșitul verii, dar Bruxelles-ul avertizează că aceste campanii trebuie să continue, pentru a câștiga „lupta împotriva variantelor” și pentru a închide breșa de vaccinare existentă între țări.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a elogiat marți „marea realizare”, care presupune imunizarea a 256 de milioane de europeni, dar a avertizat că „pandemia nu s-a încheiat” și i-a îndemnat pe „toți cei care se pot vaccina să facă acest lucru."
Dar nivelul de 70% ascunde disparități semnificative în vaccinare, în special țările din Est rămânând în urmă, într-un moment de creștere a cazurilor de Covid-19 pe continent, creștere pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o atribuie în principal variantei foarte contagioase Delta.
"Eforturile noastre de a intensifica vaccinarea în întreaga UE vor continua neîncetat. Vom continua să sprijinim statele membre care au dificultăți. Trebuie să acoperim decalajul de imunizare și să închidem poarta către noi variante și, pentru a face acest lucru, vaccinurile trebuie să câștige cursa împotriva variantelor", a declarat într-un comunicat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Vaccinare inegală
Comisia Europeană, însărcinată cu centralizarea achizițiilor de vaccinuri pentru state, a stabilit un obiectiv la începutul anului, de a vaccina 70% din populația adultă în timpul verii, obiectiv care părea ambițios la acea vreme. După un început lent al campaniei din cauza lipsei vaccinurilor, a întârzierilor în livrări și a suspendării temporare a administrării AstraZeneca în unele țări, Bruxelles-ul a reușit până în iulie să livreze dozele necesare statelor, care, de asemenea, au accelerat și perfecționat strategiile lor de vaccinare.
Cu toate acestea, ratele variază foarte mult în rândul celor 27, Irlanda fiind în frunte, cu 85,5% din populația sa adultă complet vaccinată, urmată de Danemarca (83,5%) și Portugalia (82,4%); în timp ce la coadă se află Bulgaria (20%), România (31,9%) și Letonia (45,5%), conform datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC). Spania, una dintre cele mai avansate, a administrat deja schema completă de vaccinare la 76,7% dintre adulți și 87,6% au cel puțin o doză.
Către o a treia doză?
În ciuda faptului că multe state nu au atins încă rata de 70%, UE deja analizează dacă ar trebui administrată încă o doză de rapel, deși Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și ECDC nu s-au pronunțat încă dacă ar fi necesară și pentru ce grupuri.
Dacă va fi necesară, comisarul european pentru piața unică, Thierry Breton, asigură că nu vor lipsi vaccinurile, din moment ce UE, lider mondial în producție, și-a mărit capacitatea și acum produce „300 de milioane de doze pe lună”. În a doua jumătate a anului, Comisia Europeană va livra 950 de milioane de doze statelor membre, a explicat el într-un interviu acordat televiziunii publice franceze, săptămâna trecută.
EMA a autorizat noi linii de producție pentru vaccinurile Pfizer / BioNTEch și Moderna în Europa, care vor permite furnizarea a încă 501 de milioane de doze în acest an, în UE.
Comisia a semnat în luna mai un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin de la sfârșitul anului 2021 până în 2023, a valorificat o opțiune din contractul său cu Moderna, pentru a obține 150 de milioane de doze suplimentare, și ar putea semna și alte contracte.
„Având în vedere amenințarea unor noi variante, este important să asigurăm în continuare disponibilitatea de vaccinuri, inclusiv de vaccinuri adaptate, și în următorii ani”, a declarat CE, care a aprobat și serurile AstraZeneca și Janssen pentru utilizare în UE.
Exportul în alte țări
Dar în dezbaterea privind administrarea unui suprarapel se pune întrebarea dacă aceasta este soluția cea mai potrivită sau cea mai corectă, când multe țări din lume cu greu au acces la aceste doze. OMS și-a exprimat îngrijorarea că acest lucru va face și mai dificilă aprovizionarea celor mai vulnerabili, ceea ce nu ar ajuta la limitarea circulației variantelor.
Cu toate acestea, Comisia asigură că UE va continua să ofere vaccinuri țărilor terțe prin mecanismul internațional COVAX, unde a donat 3 miliarde de euro, pentru a canaliza 1,8 miliarde de doze către țările cu venituri mici și medii, dintre care 200 de milioane au fost deja livrate. UE a exportat jumătate din vaccinurile produse în Europa și va aloca cel puțin 200 de milioane din dozele pe care le-a cumpărat către țările cu venituri mici, până la sfârșitul anului.
"Avem nevoie ca și restul lumii să se vaccineze. Europa va continua să își sprijine partenerii în acest efort", a spus Von der Leyen.