Timpul liber, distracția și învățarea sunt câteva dintre caracteristicile care definesc jocurile de societate. Prin urmare, sunt o opțiune excelentă pentru copii de a se distra în compania altor copii sau adulți, dobândind în același timp noi competențe intelectuale, emoționale și sociale.
Spre deosebire de alte jucării, jocurile de societate sunt foarte utile și versatile atunci când vine vorba de încurajarea învățării de noi cunoștințe și de punerea în practică a concentrării și a creativității. În același timp, ele ajută la dobândirea agilității mentale și la dobândirea de noi abilități strategice. Un alt aspect pe care nu trebuie să-l uităm este că, în timpul jocului, copiii învață să respecte regulile și să accepte să câștige și să piardă.
Din acest motiv, jocurile de societate sunt o jucărie perfectă pentru copii pentru a crește, a se juca și a dezvolta diferite abilități.
Beneficiile jocurilor de societate pentru copii
În timpul copilăriei, copiii încep să își construiască personalitatea, să învețe despre gusturile și hobby-urile lor, precum și să își sporească cunoștințele. În acest sens, jocurile de societate pot fi o resursă ideală pentru a le stimula dezvoltarea mentală în timp ce se distrează cu alți copii sau în familie. Trecem în revistă beneficiile jocurilor de societate și ce pot face acestea pentru copii:
Înțelegerea și respectarea regulilor
Una dintre caracteristicile jocurilor de societate este că toate au un set de reguli care trebuie respectate pentru a juca. Prin urmare, este o modalitate pentru copii de a înțelege și de a respecta regulile. Acest lucru va promova egalitatea de șanse între jucători și va facilita, de asemenea, îndeplinirea sarcinilor și a sarcinilor, atât acasă, cât și la școală.
Cooperare și lucru în echipă
Multe jocuri implică cooperarea, comunicarea și munca în echipă pentru a atinge obiective comune și a rezolva conflicte. Aceste tipuri de abilități sociale pot fi dobândite prin intermediul jocurilor de societate și le vor fi foarte utile pentru a le pune în practică în viața de zi cu zi.
Exprimare verbală
În jocuri, exprimarea verbală și comunicarea sunt două elemente foarte importante. Putem găsi de toate, de la a comenta o mutare sau o acțiune până la a negocia cu ceilalți jucători. În acest fel, copiii își pot îmbunătăți exprimarea, își pot spori încrederea și își pot pierde teama de a vorbi în public.
Învață să câștige și să piardă
Atunci când joci cu alte persoane, nu este întotdeauna posibil să câștigi, iar acest lucru este o lecție esențială pe care jocurile de societate o oferă. A tolera frustrarea, a nu se enerva, a nu da vina pe alții pentru că au pierdut și a se bucura de victoria altor jucători sunt câteva dintre elementele de bază pe care copiii le pot învăța prin joc.
Abilități mentale
Jocurile de masă, la rândul lor, ajută la dezvoltarea abilităților legate de concentrare, creativitate, memorie și agilitate mentală. Pentru copii, atenția acordată aceleiași sarcini pe o perioadă lungă de timp poate fi dificilă, deoarece se pot plictisi atunci când nu obțin rezultatele dorite. Cu toate acestea, jocurile de societate pot fi o opțiune mai atractivă și mai distractivă pentru a le îmbunătăți abilitățile mentale și pentru a le stimula concentrarea.
Jocuri si jucarii vezi ofertele online
Strategia și procesul decizional
Un alt aspect care trebuie subliniat este importanța strategiei și a procesului de luare a deciziilor în orice joc. Indiferent de temă sau de obiectiv, în toate, copiii vor trebui să știe să ia deciziile corecte pentru a-și atinge scopul și a se apropia de victorie.
Empatie
Îmbunătățirea răbdării, respectarea rândurilor celorlalți jucători, nerespectarea regulilor și gestionarea emoțiilor sunt câteva dintre cheile inteligenței emoționale care sunt direct legate de jocurile de societate. Cu toate acestea, cei mici vor ști cum să-i respecte pe ceilalți și se vor distra de minune în timp ce se joacă în compania altor copii sau adulți.
Jucării copii - oferte
Dar cel care a reflectat cel mai bine asupra rolului jocului și al jucăriilor în educație este Jean Piaget. În binecunoscuta sa teorie a învățării, el descrie o evoluție a tipurilor de joc ale copiilor pe măsură ce aceștia cresc și își dezvoltă inteligența în 4 etape. În etapa a treia intervin deja jocurile de societate. Atunci e vârsta propice pentru introducerea acestor jocuri celor mici, pentru beneficii maxime.
Etapa senzorio-motorie (0-2 ani): Importanța percepției și a imitației, jocul funcțional (târâre, legănare, aruncarea obiectelor...).
Stadiul preoperațional (2-6 ani): Dezvoltarea limbajului și a fanteziei, jocuri simbolice (simularea unor personaje, roluri sau situații absente).
Stadiul operațiilor concrete (6-12 ani): Aplicarea logicii la lumea de zi cu zi, înțelegerea cauzei și a efectului, jocuri cu reguli (jocuri de societate sau board games)
Etapa operațiilor formale (peste 12 ani): operații logice și abstracte, abilități de argumentare și raționament.