69 de înalți demnitari vor beneficia de creșterea salariilor

69 de înalți demnitari vor beneficia de creșterea salariilor

Pe lista celor la care se referă Ordonanța Guvernului 14/2015 privind majorarea salariilor demnitarilor se află personaje extrem de controversate, inclusiv cu probleme penale. „Eu cred că putem să încadrăm această intenție la categoria prevenirea corupției”, spunea președintele Klaus Iohannis, în ziua în care a fost emisă ordonanța

O teorie asemănă toare cu a pre ședintelui Klaus Iohannis a avut și premierul interimar Gabriel Oprea, cel care a semnat ordonanța: „Peste tot în lume salariile mici genereaza corupție”.

Vor beneficia de acest act normativ: președintele României și cei 10 consilieri prezidențiali, cei 26 de membri ai Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului (președinții Senatului și Camerei Deputaților, vicepreședinți, secretari și chestori), cei 23 de membri ai Guvernului (premierul, vicepremierul, miniștrii, miniștrii delegați), secretarul general al Executivului, șeful Cancelariei Primului- Ministru, Avocatul Poporului, președintele Consiliului Legislativ, președintele Curții de Conturi, precum și patru șefi de servicii secrete (SRI, SIE, STS și SPP).

Numărul total al demnitarilor care vor beneficia de preve derile OG 14/2015 este de 69.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât au crescut indemnizațiile

În spatele acestor funcții se ascund nume sonore precum: Victor Ciorbea, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Mihalache, Valeriu Zgonea, Nicolae Văcăroiu, dar și personaje complet obscure precum Vlad Stoica, șeful Cancelariei Primului-Ministru, sau Dragoș Iliescu, președintele Consiliului Legislativ.

În baza OG 14/2015, indemnizația președintelui României sare de la 6.500 de lei, net, la 15.108 net (21.540 de lei, brut). Președinții celor două Camere ale Parlamentului și premierul ajung și ei la 15.108 lei, net, față de 6.108 lei cât primesc acum. Miniștrii și șefii serviciilor de informații vor avea o indemnizație de 13.365 de lei net, față de 5.350 de lei.

Legea salarizării unitare, în septembrie

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat că în aceste zile continuă discuțiile privind Legea salarizării unitare. În noua lege, Executivul propune un salariu minim de 1.200 de lei și unul maxim de 22.000 de lei. Potrivit lui Plumb, legea va fi axată pe un raport de 1 la 18 între salariul minim și salariul maxim, urmând să conțină cinci trepte principale de salarizare, dar și un set de principii și criterii stabilite în urma discuțiilor cu instituțiile internaționale și cu partenerii sociali, a declarat, marți, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Noile prevederi ar urmă să între în vigoare de anul viitor.

Dan Motreanu

Deputatul Dan Motreanu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a fost audiat la DNA, recent, în dosarul în care este cercetat pentru spălare de bani și folosirea funcției de conducere în partid pentru obținerea de foloase necuvenite, fiind suspectat că a primit 250.000 euro pentru campania electorală din 2008. În aceeași cauză este cercetat și George Scutaru, fost consilier prezidențial. „Din banii primiți, persoana denunțătoare i-a dat suma de 250.000 de euro lui Motreanu Dan Ștefan, pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate”, au precizat procurorii DNA.

FOTO: Dan Motreanu

Attila Verestoy

Senatorul UDMR Attila Verestoy, chestor al Senatului, este probabil unul din cei mai bogați parlamentari din România. Potrivit declarației sale de avere, Verestoy Attila are conturi curente, conturi bancare în România, Ungaria, Cipru, Austria, Elveția și Monaco în valoare totală de 336.000 de lei, 9.396.539 de euro, 49.566 de dolari și 893.819 de forinți. Valoarea portofoliului de la bursă era estimată, în 2011, la aproape 10 milioane de euro. El a fost ales parlamentar în toate legislaturile de după decembrie 1989. În februarie 2015, presa relata că actualul director al SRI, Eduard Hellvig, ar fi fost, între 1997 și 1998, broker la TVM, una din firmele lui Atilla Verestoy.

FOTO: Attila Verestoy

Nicolae Mircovici

Deputatul Nicolae Mircovici, reprezentând Uniunea Bulgarilor din Banat, secretar al Camerei Deputaților, a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Potrivit ANI, Niculae Mircovici a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soția sa a fost încadrată în perioada 5 ianuarie 2009 - 15 iunie 2010 în funcția de referent în cadrul Biroului Parlamentar.

FOTO: Nicolae Mircovici

Florin Iordache

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a fost interceptat de procurori în dosarul lui Mihail Vlasov, care-i spunea cum să promoveze legea prin care Registrul Comerțului urma să treacă la Camera de Comerț și Industrie a României. „Fiind audiat în calitate de martor la data de 29 ianuarie 2015, Iordache a declarat faptul că «nu își amintește cum a intrat în posesia sa această propunere legislativă, dar este cert că el nu a elaborat conținutul acesteia, doar și l-a însușit». Martorul a omis să spună faptul că a primit acest text de lege de la inc. Mihail Vlasov (...) iar Iordache a fost cel care s-a ocupat de identificarea semnatarilor propunerii legislative”, a arătat DNA.

FOTO: Florin Iordache

Mircea Drăghici

Mircea Drăghici, chestor al Camerei Deputaților, este urmărit penal de către procurorii DNA, într-un dosar în care mai sunt cercetați 43 de primari din acel județ în legătură cu atribuirea unor contracte de aproape 3,8 milioane de lei firmei controlate de parlamentar. În același dosar este prins și fostul președinte al CJ Argeș, Constantin Nicolescu. Potrivit DNA, Drăghici este „urmărit penal este urmărit penal sub aspectul complicității la infracțiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 - folosirea influenței sau autorității funcției de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (14 acte materiale)”.

FOTO: Mircea Drăghici

Victor Ciorbea

Presa a relatat că Victor Ciorbea și-a dorit să fie Avocat al Poporului întrucât era înglodat în datorii. Deși are restanțe la plata creditelor și împrumuturilor de aproape 1,6 milioane de euro, Ciorbea nu are venituri decât din funcția de Avocat al Poporului. Soția lui Ciorbea, Lacrima, are venituri din avocatură. Acestea, însă, nu depășesc 20.000 de euro anual. Numai pe credite bancare, soții Victor și Lacrima Ciorbea au de plătit lunar rate de cel puțin 12.000 de euro (adică peste 1,4 milioane de euro în următorii zece ani). Cu toate acestea, veniturile soților Ciorbea abia depășesc 3.000 de euro lunar, de patru ori mai puțin decât suma minimă de plată la bănci.

FOTO: Victor Ciorbea

Ponta n-a fost de acord

Premierul Victor Ponta a susținut că OG 14/2015 a fost adoptată în absența sa și fără acordul său.

FOTO: Victor Ponta

„Ordonanţa cu salariile demnitarilor - eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că întradevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiți, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii”, a scris premierul Victor Ponta, pe Facebook, acum o săptămână.

Declarația sa i-a enervat pe oficialii Administrației Pre zidențiale, care au reac ționat.

„Tema majorării indemnizaţiilor demnitarilor e una veche, e una la care domnul Victor Ponta a subscris şi a iniţiat-o, e o discuţie care datează de la începutul acestui an şi n-aș vrea să fiu pus în situația penibilă să furnizez e-mail-urile pe care domniasa mi le-a dat personal, cu grilele privind salarizarea demnitarilor și entuziasmul pe care îl avea la momentul respectiv”, a spus Dan Mihalache, la Antena 3.

Modificarea OG 14/2015 se amână

După ce, săptămâna trecută, Victor Ponta amenința cu modificarea controversatului act legislativ, în ultima ședință de guvern nu s-a întâmplat nimic.

„Se amână cu o săptămână această decizie pentru că trebuie corectate anumite lucruri. Vrem o lege a salarizării care să introducă echitate în sistem. Atunci când se vor mări salariile bugetarilor va intra în discuţie şi majorarea salariilor demnitarilor”, a spus Rovana Plumb, ministrul Muncii. Iniţial, Ponta promitea că va face modificarea încă din această săptămână.

„Dl. Oprea, ca întotdeauna, a fost un om serios, a vorbit ceva, s-a ținut de cuvânt, și-a asumat responsabilitatea. Din păcate nu a vorbit cu cine trebuie, a vorbit cu dl. Iohannis, care a fost de acord. Dl. Mihalache, celălalt președinte al României, am auzit că nu e de acord. Decizia mea e foarte clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toţi funcţionarii”, a spus Ponta, după întoarcerea în țară.