Inspectorii de la Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că vor demara o serie de controale care îi vizează pe românii care nu și-au înregistrat contractele de închiriere.
Tot mai mulți români care locuiesc cu chirie preferă să semneze un contract de închiriere cu proprietarul, care, ulterior, este înregistrat la ANAF.
Oamenii spun că în acest fel se simt protejați în fața unor posibile abuzuri comise de proprietarii locuințelor pentru care plătesc chirie.
Un astfel de caz este și al Ștefaniei Ichim, care a venit la București, acum un an de zile, iar de atunci locuiește cu chirie.
„Nu s-a pus niciodată problema să nu existe un contract. În primul rând pentru protecția mea ca chiriaș. Să nu fiu dată afară fără să fiu anunțată, să mi se ofere condițiile de care am nevoie”, a declarat Ștefania.
O altă tânără care locuiește cu chirie este Cătălina Coman. Este deja la al treilea contract de închiriere.
„Deja sunt acum la a treia chirie. Așa mi se pare corect, dacă noi dăm un ban măcar să fie și proprietarul ok din punct de vedere legal. Avem niște clauze în contract pe care, sper, nu am dat până acum de nimeni să nu le respecte și sper să fie și de acum încolo așa”.
Amenzi pentru cei care nu declară chiriile
Codul Fiscal prevede amenzi pentru cei care nu își declară veniturile obținute din închirierea locuințelor.
Amenda aplicată de inspectorii ANAF pentru astfel de cazuri este de 500 de lei, la care se adaugă un impozit calculat pentru sumele nedeclarate
În primele șase luni, numărul contractelor de închiriere a crescut față de aceeași perioadă din anul 2022, cu peste 60.000.
”Pentru un chiriaș înseamnă că știm foarte clar clauzele contractului de închiriere, știm cât trebuie să plăti, când trebuie să plătim, cum se face plata, care sunt clauzele de care trebuie să ținem cont în contractul de închiriere, cum am primit apartamentul, cum îl întreținem, cine suportă cheltuielile”, a declarat agentul imobiliar Gabriel Blăniță.
Noua modă: închirieri în regim hotelier
O nouă modă în rândul românilor este închirierea locuinței în regim hotelier. Autoritățile atrag atenția că în acest caz, cel care închiriază are nevoie de un certificat de clasificare de la Ministerul Turismului.
„Amenzile pot ajunge până la 50.000 de lei, în cazul în care sunt situații în care sunt depistați proprietarii, lăsând la o parte evaziunea fiscală în cazul în care veniturile nu sunt declarate”, a declarat, pentru știrile ProTv, patronul unei agenții imboliare din București.
Cum sa înregistrezi contractul de închiriere la ANAF
De anul acesta, înregistrarea contractelor la Fisc a devenit obligatorie. Este indicat să înregistrezi contractul pentru că un astfel de contract luat în evidență de către Fisc este titlu executoriu dacă, de exemplu, chiriașul nu mai plătește chiria și se dorește evacuarea sa mai rapidă.
Procedura de înregistrare online nu este tocmai complicată. Aveţi nevoie de o cerere și o copie a contractului încheiat cu chiriașul. Cine are posibilitatea să semneze documentele electronic cu semnătură electronică calificată, le poate trimite prin intermediul portalului e-guvernare.