Ce prevederi trebuie să conțină contractul de închiriere. Proprietarul nu poate intra în locuința atunci când vrea
- Mihai Soica
- 2 mai 2023, 07:03
Codul Civil și cel de Procedură Civilă sunt foarte clare atunci când vine vorba despre închirierea unei locuințe. Este bine de știut că un chiriaș nu poate fi evacuat din locuința pe care a închiriat-o, fără o sentință judecătorească.
Codul Civil stabilește la articolul 1777, relația dintre proprietar, numit locator, și chiriaș, numit locatar.
”Locaţiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie”, se arată în articolul invocat mai sus.
Clauzele din contractul de închiriere sunt convenite de comun acord de proprietarul locuinței și de către chiriaș. Dacă niciunul dintre cei noi nu este de acord cu una sau mai multe din clauzele din contract, acest document nu se poate semna, iar relația proprietar-chiriaș nu va exista.
Chiriașul nu poate fi opbligat să achite uzura
Specialiștii în drept civil susțin că un chiriaș nu poate fi obligat să repare un lucru care s-a deteriorat din cauza uzurii timpului.
„Orice viitor chiriaş ar trebui să supună unui adevărat interviu potenţialul proprietar, să îi pună întrebări despre el, despre locuinţă, despre cum va decurge colaborarea, despre bloc, despre zonă, etc. Dacă se lămuresc cât mai multe întrebări, există cât mai puţine surprize mai târziu. Dar la noi există mentalitatea că proprietarul e stăpân, că chiriaşul trebuie să aibă cât mai puţine pretenţii. Nu este aşa, este ca în orice alt business: un client, ce trebuie tratat ca atare”, spune consultantul imobiliar Andrada Nica.
Garanția din contract
În acest domeniu există o regulă nescrisă, care se referă la plata unei garanții, stabilită de comun acord, la una, maxim trei chirii, care se plătește în avans, și care urmează să fie restituită de proprietar la finalul contractului.
„Proprietarii cer uneori taxe scandaloase pentru curăţenie sau spun că rezugrăvirea apartamentului trebuie suportată de chiriaş. Însă, în mare, depozitul de garanţie poate fi păstrat numai în cazul unei chirii neplătite sau în cazul unor daune dincolo de limitele bunului simţ. Sfătuiesc clienţii să noteze sau chiar să fotografieze defectele din locuinţă, pentru a evita anumite neplăceri”, afirmă și avocatul George Beldie, citat de Adevărul.
Pe perioada derulării unui contract de locațiune, chiriașul este obligat să achite toate cheltuielile ocazionate de întreținerea locuinței, respectiv plata cheltuielilor comune, a facturilor la gaze naturale și energie electrica, internet, etc.