5G. Noul şef al Europol, Catherine De Bolle, a declarat că pierderea de către agenţiile europene de aplicare a legilor a capacităţilor de a intercepta dispozitivele mobile ale infractorilor o dată cu lansarea tehniologiei 5G este o temă ce trebuia adusă în discuţie mai devreme, în contextul în care reţelele de comunicaţii sunt modernizate.
Noul şef al Europol, Catherine De Bolle, a precizat că statele mebre nu dispun deocamdată de reglementări interne sau de tehnologii care să acopere breşele apărute o dată ce reţelele 4G vor deveni învechite.
"Este unul dintre cele mai importante instrumente de anchetă de care dispun poliţiştii şi serviciile, aşa că avem nevoie de acest lucru şi pe viitor", a declarat Catherine De Bolle într-un interviu, dând exemplu localizarea unui copil răpit. Autorităţile poliţieneşti europene pot, în prezent, să intercepteze şi să localizeze infractorii căutaţi folosind dispozitive de comunicaţii din reţeaua 4G, însă "nu le putem folosi în reţeaua 5G", a precizat De Bolle, potrivit Rador.
Noul şef al Europol a menţionat faptul că agenţiile de aplicare a legii au fost introduse prea târziu în discuţiile legate de tranziţia la 5G, negocieri purtate între companiile de tehnologie, ceea ce înseamnă că oficialii sunt, în prezent, forţaţi să caute noi modalităţi de a limita efectele negative când poliţia va rămână fără capacităţile de monitorizare în reţeaua 5G. Comentariile au fost făcute în contextul în care Europol a dat publicităţii un raport legat de combaterea infracţionalităţii în era digitală, care descrie modul în care infractorii au adoptat noi instrumente de criptare a comunicaţiilor, tehnologie de printare 3 D şi dispun de capabilităţi de accesare ilegală ce vizează posibile victime din mediul online. Raportul scoate în evidenţă abilitatea teroriştilor de a folosi autovehicule fără şofer sau drone ca instrumente de atac şi inteligenţa artificială pentru a răspândi ştiri false, precum şi proceduri de calcul super-rapide ce i-ar putea ajuta la spargerea unor coduri criptate.