500 de familii cu apartamente în Planorama, lăsate pe drumuri

500 de familii cu apartamente în Planorama, lăsate pe drumuri

Firma Conexpert, în calitate de administrator judiciar al dezvoltatorului Euro Habitat, a inclus în lista creditorilor persoane fizice terţe sau juridice offshore înregistrate în paradisuri fiscale, însă nu a trecut şi cele 500 de familii care au plătit pentru a primi o locuinţă în complexul Planorama.

Euro Habitat a intrat în insolvenţă prin reorganizare judiciară la finele lunii iunie 2010, prin decizia Tribunalului Bucureşti. Firma Conexpert a fost desemnată drept administrator judiciar.

Cumpărătorii care au achitat o parte sau chiar integral contravaloarea locuinţelor care trebuiau definitivate în 2007 susţin că "la peste o lună de la desemnarea Conexpert ca administrator judiciar, cumpărătorii din ansamblul imobiliar Planorama au constatat că acesta nu îşi îndeplineşte în mod legal şi echidistant atribuţiile prevăzute de lege", se arată într-un comunicat al Asociaţei Cumpărătorilor, citat de Mediafax. Mai precis, administratorul nu a inclus în lista creditorilor niciun cumpărător, ci doar persoane fizice terţe sau juridice offshore înregistrate în paradisuri fiscale.

Lăsaţi pe-afară cu notificare

Oamenii spun că cei de la Conexpert i-au informat că nu va înscrie nicio creanţă a acestora.

"Atribuţiile legale în această faza îi impun să întocmească un raport asupra situaţiei economice a debitoarei şi asupra cauzelor şi împrejurarilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, cu menţionarea persoanelor vinovate de acest lucru şi să notifice tuturor creditorilor deschiderea procedurii insolvenţe, termenul pentru înregistrarea cererilor asupra averii debitoarei, etc în condiţiile în care aceştia reprezintă cea mai importantă parte direct afectată de insolvenţa proiectului Planorama şi cea mai interesată în continuarea proiectului şi rezolvarea situaţiei. În acest moment foarte multe dintre familiile care trebuiau să se mute în ansamblul Planorama încă din noiembrie 2007 au devenit cazuri sociale alarmante şi chiar disperate", se menţionează în comunicat.

Potrivit cumpărătorilor, administratorul judiciar Conexpert a propus intrarea Eurohabitat în procedură simplificată a falimentului, întrucât nu a reuşit să găsească niciun act de constituire a firmei sau întocmit de contabilii acesteia. De asemenea, Conexpert nu a reuşit să contacteze nici  administratorul Euro Habitat. În plus, intrarea în procedură simplificată de faliment se impune deoarece Euro Habitat nu mai are niciun ban în cont.

"Cu toată această motivare, el a înscris totuşi în tabelul preliminar un număr de creanţe în valoare de aproape 15 milioane de euro ale unor terţe persoane fizice sau societăti offshore înregistrate în paradisuri fiscale ce pot fi considerate că au asigurat managementul debitoarei şi al proiectului Planorama şi care pot fi considerate, totodată, că sunt controlate de dezvoltatorul BSR/Eurohabitat. Intenţia acestora este de a reuşi prin intermediul administratorului judiciar preluarea controlului dosarului de insolvenţă şi defavorizarea cu rea intenţie a principalilor finanţatori ai proiectului imobiliar Planorama: cumpărătorii, Piraeus Bank şi fondul de investiţii Romanian Invest", se precizează în comunicat.

Cu banii daţi şi fără casă În complexul Planorama urmau să fie construite 1.100 de locuinţe în patru blocuri, printr-o investiţie de 70 de milioane de euro. Primele locuinţe ar fi trebuit date în folosinţă în 2007.

Clienţii au plătit sume considerabile drept avans, dar nici nu au primit locuinţa promisă, nici nu au mai văzut banii înapoi.

Reprezentanţii Conexpert nu au putut fi contactaţi, în ciuda încercărilor repetate.

Ne puteți urmări și pe Google News