Conform ultimelor statistici, Romania inregistreaza a doua crestere din Europa a numarului utilizatorilor de internet, dupa Letonia.
Doar aproximativ 5 milioane de romani au folosit internetul in 2006. Rata de penetrare a retelei globale in tara noastra este cea mai mica din Uniunea Europeana, aproximativ 23% din populatia tarii avand acces la mediul on-line, conform unui studiu dat publicitatii de site-ul InternetWorldStats.
In martie 2007, numarul utilizatorilor de internet autohtoni a ajuns la 4,94 milioane, respectiv 23,4% din totalul populatiei Romaniei, estimata la aproximativ 21,15 milioane de locuitori.
Oricum, accesarea internetului in tara noastra a cunoscut o evolutie spectaculoasa, comparativ cu anul 2000. Romania ocupa locul doi in Europa din acest punct de vedere.
Se observa ca statele cu economii aflate in plina dezvoltare (emergente) au inregistrat cele mai rapide cresteri in ceea ce priveste folosirea internetului, in perioada 2000-2007. Astfel, Letonia, Romania si Lituania ocupa primele trei pozitii in Europa din acest punct de vedere.
Dezvoltarea rapida a infrastructurii informatice reprezinta principalul impuls care a dus la cresterea numarului de utilizatori. Un rol important in atragerea populatiei spre folosirea internetului il joaca retelele de cartier, o alternativa la firmele ce detin monopolul pe piata. Retelele de cartier ofera o oarecare independenta utilizatorului, conexiune la internet la viteze mari, la preturi mici. Pe teritoriul Romaniei exista peste 728 de astfel de retele, care au impreuna aproximativ 792.000 de abonati la internet si peste un milion sapte sute de mii de abonati la retea.
Un om din sase foloseste internetul
La nivel mondial, internetul este utilizat de 1,11 miliarde de oameni. Numarul totalul al utilizatorilor a crescut in lume cu peste 208%, din 2000 pana in 2007.
La o privire de ansamblu pe zone geografice, se observa ca statele cele mai dependente de mediul virtual sunt cele din Asia, cu peste 400 de milioane de utilizatori.
Rata de crestere e insa foarte mica in aceasta regiune deoarece s-a ajuns la un punct de saturatie, specifica erei postinternet. Pe locul doi se afla Europa, cu peste 314 milioane de utilizatori, insa cu o rata de crestere mult mai mare, datorata in general dezvoltarii socio-economice a statelor din sud-est.
Africa, cum era de asteptat, sta de departe cel mai prost din acest punct de vedere. Doar 3,6% din totalul populatiei de peste 933 de milioane de locuitori foloseste mediul on-line. Insa, surprinzator, in Africa internetul are cea mai mare rata de crestere din lume, aproximativ 638,4%.
Internetul modifica felul in care oamenii isi aleg jumatatea
Intalnirile amoroase au luat o cu totul alta intorsatura de cand cei care-si cauta partenerul ideal au la indemana internetul, releva „The Boston Globe”.
Daca, inainte, femeile si barbatii ajungeau sa se cunoasca intalnindu-se si descoperind treptat laturile personalitatii celuilalt, acum pot afla o multime de lucruri despre potentialul partener apeland la diverse motoare de cautare.
O simpla introducere de date despre persoana in cauza pe un motor de cautare poate aduce o serie de lamuriri pentru care odinioara era nevoie de multe intalniri.
In anumite cazuri insa, oamenii afla lucruri nu tocmai placute, astfel ca specialistii care se ocupa de website-uri ii sfatuiesc pe cei interesati sa nu inceapa cercetarile daca nu se simt in stare sa infrunte rezultatele.
„Le spun adesea prietenilor mei care isi cauta perechea sa foloseasca motorul Google in avantajul lor”, spune Katie Laird, o tanara de 24 de ani din Houston care lucreaza in domeniul IT si si-a intalnit sotul on-line. Ea povesteste ca studiile pe care le-a facut de-a lungul timpului despre barbatii cu care s-a intalnit i-au rezervat adevarate surprize - de la fetisuri bizare pana la fascinatia pentru vampiri.
Cei care dau dovada de creativitate si nu sunt straini de facilitatile pe care le ofera internetul pot gasi foarte multe informatii legate de o persoana.
Spre exemplu, pot citi mesaje postate pe diverse bloguri, pot afla varsta sau chiar domiciliul, iar in cazurile in care persoana in cauza are o pagina personala, chiar informatii amanuntite. (Maria Vladescu)
Mit daramat
Sexul slab, tare pe net
Un studiu facut de cercetatorii americani a relevat ca, in SUA, femeile navigheaza pe internet mai mult decat barbatii, si nu neaparat in aceleasi scopuri.
Potrivit societatii eMarketer, 97,2 milioane de femei utilizeaza internetul, in timp ce numarul barbatilor este de 90,9 milioane. Daca 78% dintre barbati prefera sa vizioneze filme sau videoclipuri, numai 66% dintre femei isi petrec astfel timpul pe internet.
Firi mai practice, doamnele navigheaza pe site-uri in special pentru a rezolva o serie de chestiuni concrete si nu au timp sa se uite la „clipuri idioate”, releva autoarea studiului, Debra Williamson.