5 GREȘELI majore pe care le-a făcut Ludovic ORBAN. De ce a pierdut președinția PNL
- Dan Andronic
- 27 septembrie 2021, 10:04
O scurtă analiză a greșelilor pe care le-a făcut Ludovic Orban, în calitate de președinte al PNL, ne poate da o măsură exactă a ceea ce va urma. Am încercat să le pun în ordinea importanței, nu într-o ordine cronologică, pentru o mai bună înțelegere a situației din PNL.
Ruperea de Klaus Iohannis
Cred că aceasta a fost factorul decisiv al rezultatului de la Congresul PNL. Ceea ce s-a întâmplat între Klaus Iohannis și Ludovic Orban este greu de explicat. Apropiații președintelui României pun pe seama ambițiilor din 2024 ruptura între cei doi. Adică, Ludovic Orban vroia să candideze la președinția României indiferent de ceea ce credea Klaus Iohannis. Orban se vedea ca fiind un candidat sigur al Dreptei, cu o cotă de popularitate bună, în acest sens stând mărturie și pasajul din discursul său de la Congres când a spus că este cel mai popular liberal (după Klaus Iohannis și Emil Boc).
Fostul președinte al PNL nu se sfia să anunțe că are de gând să candideze în 2024, mizând și pe scăderea puterii lui Klaus Iohannis. Numai că a ales un timming greșit. Era mult mai înțelept să aștepte, supus, până după congres, să aibă în portofoliu poziția de președinte al PNL. Numai că a ales să joace toate cărțile mult prea devreme. A crezut că banii cu care a alimentat o parte din mass-media (G4 Media și alții ca ei) vor fi suficienți pentru a-i crea o imagine proastă lui Iohannis. Nu au fost, pentru că o parte din liberali nu au fost de acord cu atacul la Președinte.
Greșeala finală a fost strategia de contestare a lui Klaus Iohannis. Care a pus capac oricăror posibilități de împăcare. Recunoscută de Ludovic Orban:
Distanțarea de (o mare parte din) partid
Ludovic Orban a preferat să se înconjoare de oameni fideli, să creadă că poate conduce discreționar partidul. Deciziile pe care le-a luat în multe ocazii erau rodul unor consultări cu Ionel Dancă, Antonel Tănase, Ion Grindă Ștefan, Violeta Alexandru, Alexandru Nazare, o mână de oameni care nu aveau poziții puternice în partid. Îndepărtarea sa de ”greii” Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Alina Gorghiu, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Robert Sigartău a fost momentul în care tabăra lui Florin Cîțu a câștigat bătălia pentru Congres.
Ciprian Ciucu, primarul PNL de la Sectorul 6, explica destul de direct:
”De ce nu ar mai fi potrivit (n.n. Ludovic Orban) pentru mai departe? Pentru că în jurul domniei sale nu sunt foarte mulți oameni cu multă credibilitate, este mai degrabă singur, este mai degrabă domnul Orban foarte vizibil, foarte sus, cu rezultate, iar cei din jurul lui, care îi asigură susținerea, grupul apropiat, cu care forțează practic deciziile în PNL nu sunt la nivelul domniei sale. Din acest motiv, a cam condus partidul singur, cu decizii deja luate de dinainte.
În ciuda faptului că, așa cum am mai spus, Ludovic Orban este un politician cu experiență și rădăcini solide în PNL, greu de înlăturat.
A preferat să-și asigure poziția personală
Modul în care a Ludovic Orban a negociat componența guvernului cu USR a fost un mare motiv de nemulțimire. Exprimat cel mai sintetic de Emil Boc, la congres: ”Cum putem să modernizăm România, fără Ministerul Dezvoltării, al Fondurilor Europene sau al Transporturilor?”.
Aceasta a fost principala nemulțumire a multor liberali care au văzut cum pentru poziția de președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban a lăsat PNL fără ministerele importante, preluate de USR. Iar în cazul special al Clujului, a cedat funcția de prefect UDMR... ”Haideți să învățăm din lecția celor 1000 de ani în care Ardealul a trăit despărțit de România”, a spus vag amenințător primarul Clujului la congres.
A atacat Guvernul Cîțu
”Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne”, a spus Klaus Iohannis. Se referea la modul în care încerca să urgenteze moțiunea de cenzură din poziția de președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban. Dar nu a fost singurul moment.
Atacurile la adresa lui Florin Cîțu au vizat și supraviețuirea guvernului, imposibil de realizat fără susținerea PSD, în viziunea lui Orban:
”Să fim foarte limpezi: astăzi nu avem un premier şi un guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier sau un guvern care să aibă o cotă de încredere aşa de joasă şi ştiţi foarte bine că la ora actuală în România cota de neîncredere este atât de mare încât fiecare dintre noi trebuie să suportăm de la cetăţeni reproşuri şi cuvinte grele”
I-a răspuns, aproape disperat Florin Cîțu:
”Sărăcia trebuie eradicată din România și vă garantez că doar noi, liberalii, avem soluția. Se numește România Liberală! Eu nu vă voi propune niciodată că facem din PNL o copie a PSD. Niciodată! Noi suntem Partidul Național Liberal! Eu nu doresc ca PNL să fie mare prin mesaje populiste sau prin migrație politică. Vom face ca Partidul Național Liberal să fie cel mai mare partid din România", a susținut Cîțu.
A influențat comportamentul său, votul final? Iată un posibil răspuns:
„Deşi am dat nişte cifre spre 65 - 67% se pare că am fost uşor pesimist. Unii delegaţi tăcuţi din sală au fost extrem de deranjaţi de faptul că au fost 4 - 5 filiale care au reacţionat extrem de agresiv la adresa discursului Preşedintelui şi apoi nu l-au lăsat pe premierul României, Florin Cîţu, să vorbească. Asta a creat o stare de nervozitate şi voturile indecişilor - mă refer la Dan Motreanu, la Ilie Bolojan sau Sectorul 1 - Sebastian Burduja, au plecat în bloc spre Florin Cîţu, deranjaţi de comportamentul celor 4 - 5 filiale ale noastre”, a spus Rareş Bogdan.
A pierdut busola ideologică
În perioada cât a fost prim-ministru, Ludovic Orban a mers de la progresism spre conservatorism. Propoziția finală cu care și-a încheiat discursul: Doamne, ajută! ne arată modul în care a încercat să exploateze un filon naționalist în campania internă. Numai că era prea târziu...
„Moţiunea mea este una liberal-conservatoare. Susţinem valorile fundamentale pe care PNL le-a avut permanent în acţiunea sa politică şi în programele sale politice. Suntem un partid naţional, care are vocaţia de a apăra işi reprezenta interesele fundamentale ale României”, anunța Ludovic Orban în moțiunea sa. Uitând că la începutul mandatului de prim-ministru era sedus de pozițiile progresiste. De tip interzicerea accesului în biserică, dar permiterea altor activități lucrative, de tip supermarket.