Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Ultimatum de la Chișinău

Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Ultimatum de la ChișinăuSursa foto: Dreamstime.com

Ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene, Nicu Popescu, care este și vicepremier, a cerut Federației Ruse să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Soluția în rezolvarea conflictului din Transnistria.

Retragerea trupelor ruse din Moldova, a spus vicepremierul Nicu Popescu, ar duce la rezolvarea pașnică a conflictului din Transnistria.

Nicu Popescu a făcut declarația în cadrul panelului dedicat Ucrainei în marja celei de-a 30-a reuniune anuală a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Evenimentul se desfășoară în Skopje, Macedonia de Nord.

Ministerul de Externe a anunțat că s-a întâlnit pe 29 noiembrie cu mai mulți miniștri din statele membre UE, inclusiv a României, Spaniei, Cehiei, Danemarcei și Franței. Vicepremierul a spus că a reiterat, de asemenea, în cadrul discuțiilor, „necesitatea retragerii necondiționate a trupelor Federației Ruse” de pe teritoriul Republicii Moldova, „creînd astfel condiții favorabile pentru rezolvarea exclusiv pașnică a conflictului transnistrean”.

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Șeful diplomației de la Chișinău a mai declarat că a abordat în cadrul discuțiilor subiectul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și votul din cadrul Consiliului European de pe 14-15 decembrie:

Extinderea Uniunii Europene reprezintă cu siguranță un proces semnificativ, cu beneficii atât pentru UE, cât și pentru statele aflate în proces de aderare, inclusiv Republica Moldova. Am exprimat recunoștința față de colegii mei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova și am subliniat importanța continuării asistenței acordate Ucrainei, care luptă zilnic pentru pacea și securitatea noastră colectivă.

Jens Stoltenberg: NATO sprijină retragerea trupelor ruse din Moldova

Jens Stoltenberg

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, regiune din estul Republicii Moldova condusă de un regim separatist pro-rus.

Alianţa Nord-Atlantică susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

„NATO sprijină pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Solicităm Rusiei să-şi retragă forţele de pe teritoriul ţării dumneavoastră”, a declarat Jens Stoltenberg, luna trecută, într-o conferinţă de presă comună susţinută cu premierul moldovean Dorin Recean la finalul unei întrevederi la Bruxelles.

Jens Stoltenberg a mai spus că NATO şi Republica Moldova au lucrat împreună timp de 30 de ani: ”Și, în aceste vremuri foarte complicate, aprofundăm şi mai mult parteneriatul nostru. Moscova continuă să pună presiuni pe Republica Moldova. Inclusiv prin şantaj energetic şi dezinformare, cu scopul de a destabiliza societatea şi de a submina democraţia dumneavoastră”, a mai afirmat şeful NATO.