4.000 de euro/mp, preţ mediu la case de lux

4.000 de euro/mp, preţ mediu la case de lux

Preţul locuinţelor exclusiviste, rezervate VIP-urilor şi străinilor, a crescut anul trecut cu 15% şi încă nu se opreşte.

Un milion de euro nu mai este deloc o sumă mare pentru clientul care-şi doreşte o locuinţă de lux în Capitală. Preţul mediu al unui metru pătrat a ajuns deja la 4.000 de euro, în condiţiile în care pe piaţă nu au mai apărut noutăţi, iar terenurile căutate în acest scop sunt foarte puţine şi deosebit de scumpe, susţin experţii imobiliari. Potrivit acestora, numărul de unităţi ce vor fi create anul acesta este mic în comparaţie cu anii precedenţi, dezvoltatorii concentrându- se mai mult pe ansamblurilemamut, adresate clasei medii.

În aceste condiţii, preţurile ar trebui să stagneze, după ce, anul trecut, au fost majorate cu aproximativ 15%. În centrul atenţiei cumpărătorilor de elită se află penthouse-urile, locuinţele de la ultimul etaj al blocurilor noi, dar şi vilele de epocă, dorite pentru unicitatea lor şi a zonei în care se află, spun agenţii imobiliari.

Dorobanţi, Primăverii, Aviatorilor, Herăstrău şi Domenii sunt ţintele cele mai vânate de amatorii de lux. În aceste cartiere, terenurile pe care se pot construi locuinţe de top sunt pe cale de dispariţie, iar dacă acest lucru nu s-a întâmplat încă, preţurile de vânzare de 2.000-3.000 de euro/mp nu mai rentează investiţia. „Segmentul lux a fost şi va rămâne unul exclusivist, iar produsul se va vinde întotdeauna mult mai greu, având un public-ţintă mult mai redus. De aceea preţurile se menţin constante pe acest segment“, explică Irina Petrescu, consultant în cadrul Departamentului rezidenţial al companiei Esop. Casa cu grădină şi jacuzzi, sus pe bloc Apartamentul la ultimul etaj nu mai este astăzi „răţuşca cea urâtă“ a blocului, ci, dimpotrivă, s-a transformat într-o adevărată vedetă. Cu patru-cinci camere şi terase de zeci de metri pătraţi, aceste locuinţe de tip penthouse se vând cu peste 600.000 de euro în zone centrale şi pot ajunge şi chiar depăşi 1.600.000 de euro, în apropierea Parcului Heră- strău. De succes se bucură şi duplexurile, apartamente cuplate care au şi intrări separate. Suprafeţele acestor locuinţe variază între 130 şi 400 mp construiţi, plus o terasă de peste 35 mp.

Pe lângă suprafaţă şi zonă, luxul acestor locuinţe este dat şi de luminozitatea şi priveliş tea oferite de cea mai înaltă poziţie din imobil. „Penthouse-urile pot beneficia de lift cu acces exclusiv cu cartelă, finisaje de cea mai bună calitate, locuri de parcare în garaj sau spaţii de depozitare, precum şi de ferestre cu privelişte largă, tavane înalte şi bucătării cu dotări moderne“, e de părere George Ivan, consultant în cadrul DTZ Echinox. Amenajarea unui asemenea apartament e făcută de un arhitect-designer. Atracţia deosebită o reprezintă totuşi grădina de pe terasa apartamentului, unde se poate amplasa şi o cadă tip jacuzzi. Vilă veche, preţ nou Segmentul vilelor de epocă recondiţionate este încă foarte solicitat, clienţii fiind în primul rând firme sau instituţii. Preţul unei vile cu nouă camere în zona Televiziunii Române depăşeşte două milioane de euro, preţ ce include şi o curte de 240 mp. Cea mai scumpă casă comercializată de firma DTZ Echinox, în 2007, a fost de 2,7 milioane de euro.

Imobilul avea o suprafaţă mai mică de 300 de mp, ceea ce înseamnă că pentru un metru pătrat s-a plătit peste 9.000 de euro. Pentru că preţurile de vânzare a vilelor vechi sunt mari, iar oferta este destul de mică, cei mai mulţi clienţi se orientează spre închirierea acestora. În prezent, vilele din centrul şi nordul Capitalei pot fi închiriate pentru 2.000- 16.000 de euro/lună. În zona ultracentrală, chiria pentru anumite imobile poate ajunge şi la 40.000 de euro, dar astfel de oferte sunt rare, spaţiile fiind deja ocupate de ambasade sau restaurante de lux.

CUMPĂRĂTORII Oameni cu standard ridicat de viaţă Cine îşi permite astfel de cheltuieli? „Cumpărătorii sunt oameni cu un standard ridicat de viaţă, personalităţi din showbiz, oameni de afaceri sau diplomaţi. Sunt preferate locuinţele în clădiri de înălţime redusă sau complexuri, care au în contrapondere facilităţile specifice: spaţii verzi şi de relaxare, spaţii comerciale“, spune Irina Petrescu.

Clienţii apreciază două aspecte - pe de-o parte este vorba despre poziţia oferită de imobil, fiind legaţi de oraş prin prisma locului de muncă. În acelaşi timp însă, ei doresc să beneficieze şi de avantajul unei vile în afara oraşului - grădină, spaţii largi şi multă lumină naturală.

Ne puteți urmări și pe Google News