4% pentru Educație. Sindicatele au cerut măcar 4,5%, în 2016

4% pentru Educație. Sindicatele au cerut măcar 4,5%, în 2016

Nici vorbă de salarii sau investiții mai mari în educație în 2016. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că anul care vine bugetul va fi de 4% și că a mai cerut încă 0.5% pentru cercetare.

De ani buni, școala românească este în penurie de resurse financiare. Deși prin lege are dreptul la 6% din PIB alocat acestui domeniu niciodată nu a avut parte de așa ceva. Și nici nu va avea în viitorul apropiat.

"Anul acesta ne vom închide bugetul pe 4% din PIB pe educaţie. Întotdeauna am fost de părere că o educaţie de calitate fără resurse financiare este greu de imaginat şi sigur că dorim creşterea bugetului. Încercăm să promovăm această creştere atât la nivelul educaţiei, cât şi la nivelul cercetării. Sindicatele au cerut 4,5% din PIB pentru educaţie în anul 2016. Am avansat o solicitare de creştere cu 50 la sută a bugetului cercetării. Ne închidem anul acesta la cercetare pe 0, 24% din PIB pe resurse alocate de la buget şi pe 0,14% din PIB pentru resurse private atrase în cercetare. Avem ca obiectiv 1% pentru 2020", a spus Ministrul Educaţiei, ieri, de Ziua Mondială a Educaţiei,  organizată la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Capitală.

Ministrul a mai precizat că va fi anunţat ulterior şi calendarul majorărilor salariale în educaţie.

Ministrul a vorbit, în cadrul dezbaterii, şi despre Bursele FLEX, arătând că un număr important de copii vor putea să îşi deruleze activitate în întregime în SUA.

"Este vorba de leadership. Sunt eligibili copii care sunt născuţi între1999 şi 15 iulie 2001. Sunt criterii de selecţie, să fie vorbitori de limbă engleză. Prin acest proiect un număr important de copii vor putea să îşi deruleze activitate în întregime în SUA, prin finanţarea structurilor americane. Este o oportunitate importantă pentru copiii români de a studia în SUA", a spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă va susţine cererea studenţilor de majorare cu 25 % a bugetului pentru burse, cămine şi cantine, ministrul a răspuns afirmativ, arătând că, încă din aceste an, de la rectificarea bugetară a susţinut că trebuie direcţionate prioritar fondurile către spaţiile de cazare şi de învăţământ.