Evenimentul Zilei > Actualitate > 39 de focare de pestă porcină africană în Bihor
39 de focare de pestă porcină africană în Bihor

39 de focare de pestă porcină africană în Bihor

Un număr de 39 de focare de pestă porcină au fost confirmate în județul Bihor în baza buletinulor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA).

Potrivit oficialilor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor pesta afectează gospodării din 14 localități – Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Albiș, Galoș Petreu, Făncica, Silindru, Sălard, Sântimbreu, Sălacea, Cubulcut și Cauaceu, existând și un focar ce afectează porcii mistreți din „Fond vânătoare 9 Cubulcut”, localitatea Cubulcut.

Numărul total de animale afectate de boală în aceste focare este de 406 capete porcine domestice și un mistreț. La acest efectiv se adaugă un număr de 1072 capete porcine domestice din gospodăriile individuale/fermele din satul Abrămuț – comuna Abrămuț, satul Albiș – comuna Buduslău și satul Olosig din orașul Săcuieni, unde în cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, prin Ordin al Prefectului Județului Bihor s-a dispus aplicarea măsurilor de ucidere preventivă, infomează Bihon.ro.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate. Proprietarii vor fi despăgubiți de stat.

„Toți proprietarii exploatațiilor de porcine din județul Bihor în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a PPA până în luna august 2018, au fost Integral despăgubiţi. Valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA Bihor în conturile acestor proprietari fiind de 947 620 lei. Pentru proprietarii exploatațiilor afectate începând cu luna octombrie 2018, dosarele de despăgubire sunt în curs de soluționare”, se arată în comunicatul remis de DSVSA Bihor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: