36 de mașini care ar trebui să deverseze gunoiul la groapa de gunoi sunt blocate. Firea: Iridex a blocat activitatea ilegal
- Antoaneta Etves
- 16 ianuarie 2017, 15:50
Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunțat, la Comandamentul de iarnă convocat la sediul Primăriei Generale, că luni dimineață 36 de mașini ale operatorului de salubritate Romprest au fost blocate să deverseze gunoiul la groapa Iridex.
"La intrarea în această ședință, aveam informația că groapa de gunoi Iridex, care se află pe raza sectorului 1, 36 de mașini care ar trebui să deverseze gunoiul la groapa de gunoi sunt blocate. Ne este frică, pentru că este în apropierea centurii, să nu fie blocată centura. E adevărat că noi, la Primăria sectorului 1, avem o divergență cu administratorul gropii. Și ce s-au hotărât ei acum? Să ne forțeze mâna în această perioadă, să blocheze depozitarea gunoiului, sugerând că avem acea taxă de plătit, care trebuia aplicată de la 1 ianuarie, pe tona de gunoi. Până miercuri se va rezolva problema, dar sper ca în această perioadă când ninsoarea bate la ușă (...) să nu continue această luptă inutilă", a spus el.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că o astfel de blocare a activității operatorului de salubritate este ilegală.
"Am fost și eu informată cu privire la faptul că societatea Iridex ține gunoiul la poartă — ca să mă exprim mai concret — lucru care este foarte urât și ilegal. Invocă faptul că ei cred că vor trebui să plătească suprataxa, în cazul în care nu se revine la ea, și că ANAF va solicita, practic, acești bani de la ei. Nu este adevărat. Ori de la buget, ori de la primării se va plăti această diferență, deci nu sunt nici în pericol să își diminueze ei profitul", a spus ea.
Firea a menționat că a luat legătura cu ministrul Mediului, Daniel Constantin, pentru a-i prezenta această problemă.
"Firește că nu poate nici dumnealui să tolereze așa ceva. Sunt convinsă că va lua măsuri. Poate că le-a și luat între timp. Mâine avem o întâlnire oficială și în legătură cu acest subiect. Le transmit cu tot respectul tuturor agenților economici care consideră că pot să se joace cu astfel de lucruri — mai ales în domeniul mediului — că nu este momentul să practice un astfel de șantaj, nici cu primăria de sector, nici cu Primăria Generală. Așa cum a subliniat și domnul primar de la sectorul 1, nu rezolvăm litigii controversate pe seama cetățenilor sau punându-i pe cetățeni în pericol. Transmit acest mesaj public și sunt convinsă că va ajunge la destinatar și va lua gunoiul din fața porții și nu îl va lăsa acolo, expus, să fie o bombă ecologică în sectorul 1 al Capitalei", a mai precizat Firea.
Operatorii de salubritate care depozitează deșeuri la groapa de gunoi trebuie să plătească o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă, începând cu data de 1 ianuarie 2017, urmând ca această taxă să crească la 120 lei/tonă din 2018, potrivit prevederilor incluse în Legea 384/2013.
La finele lunii decembrie 2015, administratorul Iridex atenționa asupra faptului că în cazul în care autoritățile locale nu vor accepta plata acestei taxe, iar legislația va rămâne neschimbată, începând cu data de 1 ianuarie 2017, compania va fi nevoită să sisteze preluarea deșeurilor în vederea eliminării prin depozitare, neavând posibilitatea suportării acestei taxe în locul generatorilor de deșeuri.
"În calitate de operator al depozitului ecologic din cadrul Centrului de management Integrat al deșeurilor Chiajna, Iridex a depus toate eforturile pentru a aduce la cunoștința tuturor clienților această obligativitate legislativă. Astfel, încă din luna noiembrie, Iridex a transmis înștiințări către toate autoritățile publice locale și către autoritatea centrală și locală de mediu, precum și către toți operatorii de salubritate. Până în prezent, nu s-a primit niciun fel de răspuns din partea acestor autorități și nici din partea clienților (operatori de salubritate), cu care aceste autorități au în derulare contracte de delegare a gestiunii deșeurilor", declarau, pe 30 decembrie, reprezentanții depozitului Iridex din Chiajna.