Luni, 26 aprilie, se împlinesc 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive.
La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor acestui dezastru. Cu toate acestea, se știe că peste 25.000 au murit numai după ce au participat la decontaminarea zonei.
Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranţă – o procedură greşită a determinat o creştere dramatică a nivelului energetic: învelişul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosferă printr-o explozie violentă, 31 de oameni murind pe loc.
Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni şi continuă să facă victime. Belarus a fost ţara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece până la 70 la sută din precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul acestei ţări.
Nici România nu a scăpat de efectele catastrofei, măsurătorile efectuate la vremea respectivă înregistrând o creştere foarte mare a radiaţiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale înregistrate. Nu sunt statistici cu privire la românii care au avut de suferit ca urmare a accidentului nuclear, dar specialiştii sunt de părere că există o legătură între acesta şi creşterea cazurilor de cancer şi leucemie.
Centrala nucleară Cernobîl este situată la 18 km nord-est de oraşul Pripiat şi la 16 km de frontiera Ucrainei cu Belarus, respectiv la 110 km nord de capitala Kiev. În urmă cu 34 de ani, centrala lucra la capacitate maximă, adică cu toate cele patru reactoare, fiecare cu o capacitate de producţie de 1GW pe zi. Centrala acoperea la vremea respectivă 10% din necesarul de energie al fostei republici sovietice. Construcţia centralei a început în 1970, primul reactor fiind terminat în 1977. În 1986, alte două reactoare se aflau în faza de construcţie.
Ce scria mass-media străine despre dezastrul de la Cernobîl
Presa din Australia a relatat despre „dezastrul de la Cernobîl”, punctând că a fost eliberată o zonă de 30 de kilometri în jurul centralei. Ba mai mult, jurnaliștii din Australia au spus că zeci de mii de oameni au fost evacuați.
Agenţia Tass a anunțat că au fost înregistrate două decese. URSS și-a călcat pe orgoliu și a solicitat ajutor din partea Vestului pentru a stinge incendiul. Agenţia de ştiri Tass a publicat știrea doar după ce s-a raportat că nivelurile radiaţiilor au depășit de peste șase ori valoarea normală.
Britanicii de la BBC au relatat că este, fără doar și poate, cel mai grav incident din istorie.