32 de cazuri de variola maimuţei în România. Bolnavii sunt „destul de tineri.” Când se pot vaccina

32 de cazuri de variola maimuţei în România. Bolnavii sunt „destul de tineri.” Când se pot vaccina Sursa: Dreamstime.com

România are 32 de cazuri de variola maimuţei, fiind vorba despre bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a precizat că aceștia trebuie să se vaccineze împotriva virusului.

România are 32 de cazuri de variola maimuţei, fiind vorba despre bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani. Bolnavii şi contacţii lor se vor putea vaccina, a subliniat Adriana Pistol.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat, marţi, că în România sunt în total 32 de cazuri de variola maimuţei. Pacienții sunt „destul de tineri” și trebuie vaccinați, dar se aşteaptă donația din partea Comisiei Europene, a mai spus specialista.

„Nu este o cantitate mare. Îl vom oferi contacţilor, cazurilor”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. Aceasta a mai precizat că este vorba de 5.000 de doze de vaccin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: arhiva EVZ

Cât de sigur este vaccinul împotriva variolei maimuței

Specialistul Adrian Marinescu a declarat că românii care s-au născut după anul 1979 prezintă un risc mai mare de a contracta virusul variolei maimuței, asta pentru că din acel an, vaccinarea împotriva variolei nu a mai fost obligatorie la noi în țară.

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani.

Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, spune medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balș” din București.

Și Alexandru Rafila a avut câteva explicații despre variola maimuței. Acesta a declarat că bărbații nu sunt mai predispuși să se infecteze decât femeile.