De ce se închide Domul Catolic din Timișoara I FOTO

De ce se închide Domul Catolic din Timișoara I FOTO

Domul Catolic din Timișoara se va închide, luni, 28 ianuarie, pentru a fi reabilitat cu bani europeni. Proiectul are o durată de implementare de 39 de luni. În urma acestui proiect va fi restaurată inclusiv cripta bisericii, iar ulterior, aceasta va fi accesibilă publicului.

Contractul de finanțare are o valoare de peste 21 de milioane de lei, iar reabilitarea clădirii va fi pusă în operă de aceeași companie care a renovat exemplar Biblioteca Academiei Române și care, în prezent, renovează Palatul Administrativ. Lucrările vizează reabilitarea componentelor artistice, restaurarea pietrei și a metalului, lucrări de intervenții la criptă, lucrări de reabilitare a rețelei electrice, a celei sanitare, văruirea exterioară și multe altele.  Astfel, banii europeni vor fi utilizați la refacerea pardoselilor și a tencuielilor interioare, la curățire, renovare și restaurarea elementelor sculpturale și decorative, la reparații și înlocuirea ferestrelor deteriorate, la restaurarea vitraliilor, refacerea instalațiilor de încălzire și electrice, la iluminatul decorativ, reparații la mobilier, refacerea tencuielii și rezugrăvirea fațadelor, refacerea învelitorii din tablă zincată, înlocuirea de jgheaburi și burlane, dar și executarea unui iluminat nocturn ambiental, în scopul punerii în valoare a arhitecturii clădirii.

„Episcopia Romano-Catolică dorește, prin intermediul acestui proiect să crească în primul rând atractivitatea acestui obiectiv, este un edificiu important nu doar pentru cei care trăim în acest oraș, ci pentru fiecare creștin, știm foarte bine câți oameni vin în această catedrală și se reculeg spiritual. Dorim să venim în sprijinul omului ca el să recunoască pe bunul Dumnezeu și prin frumusețea acestei catedrale”, transmit reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice.

Domul Catolic din Piața Unirii este unul din cele mai reprezentative imobile ale Timișoarei. Clădirea, care acum este catalogată la Ministerul Culturii, drept un Monument de clasa A,  a fost construită în stil baroc, după un proiect realizat la Viena, lucrările fiind încheiate în anul 1774. Despre construcție, se spune că ar avea, în pământ, mai multe cărămizi decât deasupra.