Parlamentul olandez a aprobat marti regularizarea situatiei a circa 30.000 de imigranti ilegali care au solicitat azil in Olanda inainte de aprilie 2001, informeaza AFP si BBC.
Initiativa, formulata de cele trei partide din coalitia aflata la putere, crestin-democratii (CDA), membrii Partidului Laburist (PVDA) si o mica formatiune crestina, a fost sustinuta si de cel mai mare partid din opozitie, SP, partid de extrema-stanga si de ecologisti.
Numai formatiunea liberala (VVD), din care face parte fostul ministru al imigratiei, Rita Verdonk, supranumita „Rita de fier”, din cauza abordarii extrem de restrictive a acestei probleme, si formatiunea de extrema-dreapta, PVV, au votat impotriva amnistiei. Cele doua partide nu dispun insa decat de 31 de mandate dintre cele 150 ale parlamentului.
Amnistia prevede ca orice solicitant de azil a carui cerere a fost respinsa, care a sosit in Olanda inainte de 2001 si nu a fost expulzat, sa obtina drept de sedere. Dreptul de rezidenta este in general primul pas in lungul proces de obtinere a cetateniei. In cazul in care familia s-a alaturat imigrantului inainte de 13 decembrie 2006, si membrii acesteia primesc permisul de rezidenta.
Legea ii exclude pe criminalii de razboi si persoanele condamnate la cel mult o luna de inchisoare. Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a declarat joi, cu ocazia unei vizite la Haga, ca nu poate fi vorba de o „regularizare masiva”.
„Este vorba de o regularizare restransa, a circa 30.000 de persoane. Acest lucru nu are nimic de-a face cu regularizarile recente a sute de mii de persoane din Spania si Italia”, a adaugat el. Decizia autoritatilor de la Madrid si Roma a fost criticata de alte capitale europene precum Parisul unde imigratia tinde sa fie tot mai restrictionata.