30 de boli de piele ameninţă sănătatea la serviciu

30 de boli de piele ameninţă sănătatea la serviciu

Principala problemă de sănătate care afectează productivitatea muncii este reprezentată de bolile dermatologice ale angajaţilor, conform Agenţiei Europene pentru Siguranţă şi Sănătate.

Afecţiunile dermatologice profesionale reprezintă 25% din totalul bolilor ocupaţionale şi numără peste 90% din întreaga patologie profesională la grupa de vârstă 15-25 ani, arată studiile. În prezent, peste 30 de afecţiuni cutanate „pândesc” angajații care lucrează în medii periculoase.

„Dintre bolile profesionale cu care ne confruntăm tot mai des în ultima perioadă, ponderea cea mai mare revine eczemelor, boli manifestate prin înroşire, vezicule, mâncărimi sau usturimi ale zonelor afectate. Domeniile cu risc ridicat sunt în special industria textilă, agricultura, construcţiile, saloanele de înfrumuseţare, chiar şi domeniul sanitar”, detaliază George Ţiplica, şeful secţiei dermatologie II de la Spitalul Clinic „Colentina” din Capitală. 500 de substanţe periculoase

Din cele 500 de substanţe nocive, cel mai frecvent implicate în producerea de afecţiuni cutanate sunt cromul, nichelul, cobaltul, răşinile sintetice, parfumurile.

Pe lângă productivitatea muncii, apariţia acestor afecţiuni se resimte şi pe plan financiar. Rapoartele oficiale estimează că aceste boli determină anual pierderi de peste cinci miliarde de euro în Uniunea Europeană având consecinţe negative socio-economice şi psiho-sociale (pierderea locurilor de muncă şi creşterea şomajului pe termen lung).

Campanie de testare în aprilie

Pentru a depista cât mai devreme posibilitatea afecţiunilor cutanate din cauza locului de muncă, în luna aprilie se va desfăşura o campanie de testare gratuită a angajaţilor care se află la risc. Aceste acţiuni vor avea loc în şase centre: trei în Bucureşti (la spitalele Colentina, Elias, Scarlat Longhin), în Craiova, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Ne puteți urmări și pe Google News