Evenimentul Zilei > Social > 29 noiembrie, zi de mare sărbătoare pentru români. Ce spune calendarul creștin
29 noiembrie, zi de mare sărbătoare pentru români. Ce spune calendarul creștin

29 noiembrie, zi de mare sărbătoare pentru români. Ce spune calendarul creștin

Duminică, 29 noiembrie, românii creștin ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Paramon și este o zi de post.

Zi de mare sărbătoare, duminică, 29 noiembrie, în ajun de Sfântul Andrei. Românii creștin ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Paramon și este o zi de post.

Sfinţii Mucenici Paramon şi Filumen sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 29 noiembrie.

Sfântul Mucenic Paramon a suferit moarte martirică în timpul împăratului Decius (249-251).

Persecuţia declanşată de Decius (249-251) împotriva creştinilor a fost una dintre cele mai aspre din Imperiul Roman. În această perioadă, într-o regiune din zona de răsărit a imperiului, au fost întemniţaţi 370 de creştini, care au fost duşi la templul zeului Poseidon şi obligaţi să jertfească idolului. Dar n-au putut fi înduplecaţi, nici cu îmbunări, nici cu îngroziri.

Trecând prin acel loc şi văzând atâta mulţime de mucenici pregătiţi pentru moarte, Sfântul Paramon a venit în faţa templului şi a strigat mirându-se că atâţia drepţi, fără de vină, sunt omorâţi de guvernator pentru că nu se închină idolilor lui celor muţi şi fără de suflet, după care şi-a continuat drumul liniştit.

A fost ajuns din urmă de către slujbaşi imperiali, care, prinzându-l, l-au supus chinurilor. După multe schingiuiri, a fost străpuns cu suliţe, primind astfel cununa muceniciei. I-au urmat şi cei 370 de creştini, înjunghiaţi după ce au fost mult chinuiţi lângă templul păgân.

Troparul Sfântului Mucenic Paramon

Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Paramon, întru nevoință să, cununa nestricăcioșii a dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre bine credincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință.

Cu răbdarea Dumnezeieștilor Porunci ți-ai curățit sufletul de spurcăciuni și către săvârșirea pătimirii ai ajuns. Că te-ai lepădat a jertfi idolilor celor înșelători și urmând lui Hristos, cu sulița ai fost impus. Dar cu osârdie roagă-te pentru lume, Preafericite Paramon.