29 iunie, cea mai scurtă zi din ultimii 60 de ani. Explicația acestui record neobișnuit

29 iunie, cea mai scurtă zi din ultimii 60 de ani.  Explicația acestui record neobișnuit Sursa: Dreamstime.com

Pe data de 29 iunie 2022, planeta Pământ a înregistrat un record, anume cea mai scurtă zi de până acum, începând cu anul 1960, atunci când rotația planetei cu ceasuri atomice de înaltă precizie începea să fie măsurată de oamenii de știință.

Terra are o rotație completă pe axul său o dată la fiecare 24 de ore. Această rotație face posibilă alternanța zilelor și nopților. Pe 29 iunie, miezul nopții a venit cu 1,59 milisecunde mai devreme decât era calculat.

29 iunie 2022, cea mai scurtă zi ai ultimilor 60 de ani

În ultimele decenii, de altfel, cercetătorii au remarca multiple recorduri, toate date de faptul că tot mai multe zile devin mai scurte. În anul 2022, planeta noastră avea 28 dintre cele mai scurte zile ai ultimilor 50 de ani, iar cea mai scurtă dintre acestea, 19 iulie, a durat cu 1,47 milisecunde mai puțin decât cele 86.400 de secunde care formează ciclul de 24 de ore.

Recordul înregistrat pe 29 iunie 2022 a fost aproape de a fi întrecut pe 26 iulie, atunci când ziua a fost cu 1,5 milisecunde mai scurtă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mișcarea de revoluție a Terrei este una accelerată

În urmă cu 1,4 miliarde de ani, o zi nu dura mai mult de 19 ore, astfel că oamenii de știință au concluzionat că mișcarea de revoluție a planetei este una accelerată. De altfel, în medie, zilele Terrei devin mai lungi, cu circa a 74.000-a parte dintr-o secundă în fiecare an scurs. „Responsabilă” de acest lucru este chiar Luna, a cărei gravitație distorsionează Terra și chiar încetinește în mod constant rotația planetei Pământ.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, organism din cadrul ONU, a început să adauge, ocazional, câte o secundă, în lunile iunie sau decembrie – ultima dată a făcut acest lucu în 2016, astfel încât ceasurile să fie menținute în acord cu mișcarea de revoluție. Prima secundă adăugată a fost în 1972, iar pentru următoarea secundă ce se preconizează a fi adăugată este vizată luna decembrie 2022.

Fenomenele meteo pot influența durata unei zilei, susține NASA

Pe termen lung, Pământul încetinește, dar există tendințe dezordonate pe perioade scurte de timp, care fac posibile astfel de recorduri, influențate de nucleul topit din interiorul Terrei, de suprafața sa, ce este o masă de continente în mișcare, oceane și ghețari în descompunere, ori de pătura groasă de gaze care învelește întreaga planetă.

Conform NASA, vânturile puternice El Niño au capacitatea de a încetini mișcarea de rotație a Terrei, ceea ce duce la prelungirea zilei cu o fracțiune de milisecundă. Dimpotrivă, cutremurele sunt cele care produc un efect opus. Cutremurul puternic din 2004, cel care a declanșat un tsunami în Oceanul Indian, a mutat suficientă rocă astfel încât să fie scurtată durata zilei cu circa trei microsecunde, conform The Guardian.