282 de milioane de euro, miza scandalului ambulanțelor

282 de milioane de euro, miza scandalului ambulanțelor

Florian Bodog și Raed Arafat continuă, de la distanță, să-și dispute dreptul de-a face licitație pentru cele peste 2.000 de ambulanțe de care are nevoie România. Amândoi susțin că au decizii de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), care le susțin punctele de vedere, dar care se bat cap în cap

EVZ a dezvăluit, săptămâna trecută, că între Ministerul de Interne și cel al Sănătății se duce un război pe procedura de achiziție a peste 2.000 de ambulanțe. O licitație care se ridică, potrivit anunțului publicat de IGSU, anul trecut, în noiembrie, pe SEAP, la 282.360.000 de euro. Cu acești bani ar urma să fie cumpărate patru loturi de ambulanțe: tip A1 (destinate transportului neasistat al unui singur pacient), A2 (pentru pacienții care nu reprezintă urgențe medico-chirurgicale), B4x2 și B4x4 (pentru intervenții de urgență și transport medical asistat) și tip C (pentru urgențele medicale cu prioritate maximă și transport asistat).

FOTO; Florian Bodog

Florian Bodog vrea discuții

Premierul Sorin Grindeanu vrea să-i aducă la aceeași masă pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, și pe secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, cei care-și dispută dreptul de face această licitație. Amândoi spun că vor să discute, însă, fiecare o ține pe a lui.

FOTO: Raed Arafat

„Am discutat şi astăzi (ieri, cu premierul Grindeanu, n.r.) şi am respectat solicitarea pe care a avut-o domnul Arafat de a avea o discuţie în trei, când dânsul se întoarce în ţară. (...) Domnul Arafat nu dorește să se semneze protocolul în forma propusă de Ministerul Sănătății (...) nu doreşte ca achiziţia să se facă la Ministerul Sănătăţii, ci dorește ca ea să se facă la IGSU”, a arătat Florian Bodog, la ieșirea de la Guvern. Ministrul spune și că ANAP i-a sesizat că erau „nişte probleme în legătură cu procedura de achiziţie de ambulanţe demarată anul trecut de IGSU” și că, dacă s-ar fi continuat, ar fi existat contestații. „Avem o decizie de la ANAP care arată că vechiul contract nu mai este valabil, așa că am înștiințat MAI despre asta. Trebuie semnat un nou acord în condiții avantajoase pentru țară”, a precizat el, pentru EVZ.

Raed Arafat are altă variantă

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, în direct la Antena 3, că și el are o decizie de la ANAP care spune, însă, cu totul altceva. „Dacă nu se rezilia acordul de asociere în martie de către Ministerul Sănătății, aveam hârtie de la ANAP care zicea că acordul este în vigoare și valabil, noi puteam acum să avem acordul cadru deja semnat și nu era nicio problemă (...) Nu mai trebuie noi comisii, nu mai trebuie noi ordine, nu mai trebuie nimic, trebuie doar acordul actualizat și ISGU să ducă mai departe ce a început”, a subliniat el. Secretarul de stat a spus și că pe vechiul acord, semnat în 2011, s-a dovedit că în Ministerul Sănătății există funcționari, pe care-i bănuiește de rea-voință și incompetență, din cauza cărora „n-am reușit să ducem programul de achiziții multianul nici măcar în proporție de 30-40% (...) timp de 4 ani găsindu-se câte o găselniță să nu se semneze contracte subsecvente sau să se semneze foarte târziu, ca firmele să nu poată livra ambulanțe”.

Întâlnirea cu Grindeanu, săptămâna viitoare

Secretarul de stat Raed Arafat se află la Washington, la sesiunea plenară a Comitetului Șefilor de Servicii Medicale Militare din NATO, și se va întoarce abia miercuri în țară. Cum de joi bugetarii sunt în vacanță de Rusalii, sunt șanse mari ca abia săptămâna viitoare să aibă loc întâlnirea cu sa cu Florian Bodog, ministrul Sănătății, convocată de premierul Sorin Grindeanu

Ne puteți urmări și pe Google News