Evenimentul ZileiActualitate25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Mesajul ministrului de Interne, direct de la Washington

25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Mesajul ministrului de Interne, direct de la Washington

25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Mesajul ministrului de Interne, direct de la Washington
Lucian Bode, mministrul de Interne, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la încheierea parteneriatului cu SUA. În tot acest timp cele două țări aliate au colaborat foarte bine, iar sprijinul american a întărit securitatea României și a ajutat la dezvoltarea economiei.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, se află într-o vizită oficială în SUA și transmis un mesaj cu privirea la împlinirea unui sfert de secol de la încheierea unuia dintre cele mai importante parteneriate ale României.

„Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, o bornă foarte importantă în relația bilaterală.  Parteneriatul Strategic a influențat decisiv evoluția României în acești 25 de ani, iar România este astăzi unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA în lume.

La ceas aniversar, mă bucur că am putut să celebrez acest moment deosebit la Washington, alături de oficiali și parteneri americani și reprezentanți ai comunității românești din SUA“, a scris Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook.

Sprijin din partea SUA

SUA a oferit continuu sprijin României, fapt care a întărit securitatea și a ajutat la dezvoltarea economiei. „Relația bilaterală dintre România și SUA este foarte puternică și a evoluat foarte mult în ultimele decenii, iar comunitatea de români de aici a avut o contribuție deosebită în acest sens. Sprijinul oferit de SUA în acești ani a fost definitoriu și a întărit profilul politic, economic și de securitate al României în lume.

Îi mulțumesc ambasadorului României la Washington, domnului Andrei Muraru și echipei sale care au făcut posibil acest eveniment plin de emoție, dar și celor care au onorat invitația și ne-au fost alături.

Rămân profund angajat să consolidez și să dezvolt în continuare Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, precum și relația noastră transatlantică“, a mai scris Lucian Bode.

Colaborare strânsă

Ministrul de Interne a ținut să menționeze că cele două țări își vor extinde colaborarea și că România va rămâne un partener important al SUA. „Este un moment propice pentru a extinde acțiunile noastre către provocările comune cu care ne confruntăm, având în vedere că traversăm una din cele mai grave crize umanitare și de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. România a fost, este și va rămâne un partener de nădejde al Statelor Unite ale Americii!“, a mai transmis Lucian Bode.

Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii a fost lansat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui SUA., Bill Clinton. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a reprezentat un reper esenţial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative.


Accesează: