Evenimentul Zilei > International > Șoc în Turcia. 249 de angajați ai Ministerului de externe au fost arestați
Șoc în Turcia. 249 de angajați ai Ministerului de externe au fost arestați

Șoc în Turcia. 249 de angajați ai Ministerului de externe au fost arestați

Autoritățile turce au ordonat arestarea a 249 de angajați ai ministerului turc de externe care au legături cu Mișcarea Clericului Islamist Fetulah Gulen.

78 dintre aceștia au fost deja reținuți, a anunțat procuratura de la Ankara.

Anchetatorii au percheziționat  42 de locații diferite, fiind cercetate presupuse fraude la examenele de admitere în Ministerul Turc de Externe.

Suspecții au fost angajați în cadrul  ministerului de externe între anii 2010 și 2013 potrivit procuraturii de la Ankara.

În prezent, paisprezece dintre aceștia sunt diplomați activi, în timp ce ceilalți au fost eliberați din funcție în ultima perioadă, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

Ankara îl acuză pe Gulen și pe simpatizanții săi de organizarea loviturii de stat eșuate din vara anului  2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Mișcarea neagă afirmațiile și insistă asupra faptului că este un grup pașnic care promovează educația și islamul moderat.

Zeci de mii de lucrători din sectorul public, inclusiv profesori, judecători și militari au fost concediați sau suspendați din funcție după lovitura de stat eșuată.

Autoritățile turce afirmă că au fost nevoite să elimine "virușii" lui Gulen din cadrul instituțiilor statului, dar activiștii pentru drepturile omului cât și statele occidentale au criticat puternic magnitudinea represiunii.