21 de ani de la atentatele din 11 septembrie. Imaginile care au schimbat lumea. Primul document desecretizat
- Andra Puiu
- 11 septembrie 2022, 09:40
11 septembrie 2001 a fost un eveniment care a schimbat viața tuturor. Prăbușirea Turnurilor Gemene în urma atacurilor Al-Qaeda au avut efecte considerabile asupra tuturor oamenilor, chiar dacă s-au produs la mii de kilometri distanță.
Turnul nordic al World Trade Center din New York a fost lovit la ora locală 8.46 de un avion de pasageri. Acesta a fost doar începutul. În nici 20 de minute, la ora 9.03, un alt avion Boeing 767, care zbura pe aceeași rută, a lovit al doilea turn. Cinci dintre cei 56 de pasageri de la bord erau terorişti din gruparea Al-Qaeda.
Prăbușirea Turnurilor Gemene reprezintă o pagină importantă din istoria lumii. Din acel moment, multe lucruri s-au schimbat în viețile tuturor. Controalele în aeroporturi s-au înăsprit pentru a nu mai permite ca astfel de evenimente să mai aibă loc nicăieri în lume.
Desecretizarea documentelor de către Joe Biden
În aceste două decenii s-au scris deja miliarde de fraze despre tragicul eveniment. Acum, întreaga lume așteaptă un lot de documente ce vor fi desecretizate din ordinul președintelui Joe Biden. Primul document a fost desecretizat pe 11 septembrie 2021 de FBI, la cerința președintelui SUA.
Documentul desecretizat anul trecut a fost redactat în 2016. El oferă detalii cu privire la eforturile FBI de a investiga presupusul sprijin logistic oferit de autoritățile saudite teroriștilor Al-Qaeda care au deturnat avioanele. Un oficial consular saudit și un agent de informații saudit din Los Angeles ar fi oferit sprijin logistic pentru cel puțin doi dintre atacatorii din 11 septembrie, potrivit Digi24.
Ce s-a întâmplat pe 11 septembrie
Pe scurt, povestea cruntă a atentatelor din 11 septembrie este că patru avioane au fost deturnate de echipe de teroiști. Două au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, unul clădirea Pentagonului, iar ultimul s-a prăbușit în Pennsylvania. În urma atentatelor simultane au murit 2978 persoane.
Strategia Al-Qaeda a fost bazată mereu pe o bună cunoaștere atât a psihologiei populațiilor din orașele lovite, cât și a instituțiilor care se ocupă cu astfel de cazuri. Așadar, știau că atacurile vor provoca un haos imens, iar oamenii vor fi terorizați. Astfel, vor încerca să se refugieze. De asemenea, vor trăi mereu cu gândul că pot fi loviți de un atentat oriunde s-ar afla.
În ceea ce privește autoritățile statului, aici lucrurile stau diferit. Până la atentatele din 2001, Al Qaeda era privită ca o adunătură de rebeli neșcoliți. La multe atacuri teroriste se vorbea de fanatici ce au pornit și condus Jihadul, Războiul Sfânt, pe cont propriu. Atacurile programate până la secundă să se suprapună provoacă derută și în rândul forțelor de ordine, care nu mai știu unde să intervină eficient.