2020, un an de coșmar și pentru sportul mondial. Pierderi incalculabile pentru fotbal și sportivi bulverați

Un an demn de uitat a fost 2020 și pentru sportul mondial, care nu avea cum să nu fie afectat din plin de pandemia de coronavirus.

În primăvară, toate activitățile „au înghețat” și au fost reluate, timid, la începutul verii. Fără spectatori în tribune, apoi cu mici pâlcuri de fani, prezenți la partidele de fotbal din Germania, Franța, Turcia sau Rusia.

Efectele pandemiei de coronavirus s-au răsfrânt asupra celor două mari evenimente sportive programate în acest an: Jocurile Olimpice de Vară găzduite de Tokyo și Campionatul European de Fotbal, organizat în 12 orașe, printre care și București. A fost limpede că două competiții de asemenea dimensiuni nu se puteau desfășura nici măcar „cu porțile închise”, așa că ele au fost programate pentru anul viitor. Fapt fără precedent pentru o competiție majoră din sport, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Însă, în acest moment nimeni nu poate oferi certitudinea că ele se vor desfășura în 2021. La nivel mondial pandemia se află în plin val 2 și de mai multă vreme se vorbește despre cel de-al 3-lea val.

Meciul care a băgat Italia în pandemie

În primăvară, Italia era în brațele disperării din cauza coronaviruslui. S-a vorbit la acea vreme despre un meci de fotbal care a amplificat numărul cazurilor de infectare: Atalanta - Valencia, din UEFA Champions League, confruntare jucată la Milano, pe „San Siro”, cu 55.000 de oameni în tribune. Cea mai importantă competiție intercluburi din fotbal a fost suspendată și s-a reluat în vară,. A fost nevoie de un compromis și s-a apelat la formula Final Four, turneul fiind găzduit de Lisabona.

Aceeași soartă a avut-o și Liga Europa, iar fazele finale s-au disputat în Germania. Cel mai afectat sport a fost și cel mai bogat: fotbalul. Este greu de calculat câți bani au pierdut echipele din cele mai mari campionate europene: Spania, Anglia, Italia și Germania, dar estimările se învârt în jurul sumei de 5 miliarde de euro.

Decizia luată de UEFA

Fanii nu au mai ajuns pe stadioane și paradoxal audiențele partidelor nu au crescut. Aspect de înțeles, în condițiile în care jocurile nu au sare și piper cu tribunele goale. După o scurtă pauză între sezoane, fotbalul s-a pus în mișcare, iar UEFA a trebuit să facă un nou compromis și să organizeze meciurile din preliminariile cupelor europene, cu excepția play-off-urilor, doar într-o manșă.

O măsură majoră luată în timpul pandemiei a fost luat de FIFA, care a permis că fiecare echipă să poată face câte cinci schimbări în timpul unui joc.

În fotbalul românesc, finalul de sezon 2019 - 2020 din Liga I a fost comprimat după ce s-a reluat cu greu. Dinamo nu a putut să-și dispute toate meciurile, din cauza amânărilor provocate de îmbolnăvirile jucătorilor și membrilor staff-ului tehnic. Decisiv pentru câștigarea titlului a devenit meciul CS „U” Craiova - CFR Cluj, la finalul căruia ardelenii s-au impus cu 3-1.

România a ratat EURO

Un an trist și la nivelul echipei naționale. Meciurile de baraj pentru Euro 2020 au fost amânate din martie în octombrie. „Tricolorii” au jucat în Islanda, au pierdut cu 1-2 și nu vor fi prezenți la turneul final.

Sezonul de tenis, al doilea sport ca nivel al audiențelor, a început cu turneul de la Melbourne, primul de Mare Șlem al anului. În luna ianuarie abia începuse să se vorbească despre coronavirus, așa că Australian Open s-a disputat fără probleme. Nu au scăpat de amânări Roland Garros, Wimbledon și US Open. Competiția pariziană a fost reprogramată pentru 27 septembrie - 11 octombrie. US Open, deși în mod obișnuit este ultimul Grand Slam al anului, acum s-a disputat între 24 august - 6 septembrie, iar la Wimbledon nu s-a jucat deloc, turneul fiind anulat.

S-a pedalat în Turul Franței

În tenis, un scandal de proporții a izbucnit după ce mai mulți sportivi s-au infectat pentru că au participat la un turneu organizat de Novak Djokovici. Nici sârbul nu a scăpat de coronavirus.

Deși a fost dat peste cap, Turul Franței a fost organizat în 2020, cu măsurile de securitate sanitară împuse de coronavirus. Și stagiunea din Formula 1 s-a reluat și s-a putut desfășura, chiar și în condițiile în care calendarul a fost dat peste cap.