Delfin, încă un joc piramidal care i-a ruinat pe mulți. Cartea care costa 2.290 de euro

Delfin, încă un joc piramidal care i-a ruinat pe mulți. Cartea care costa 2.290 de euro

Pe la începutul lui 2004, în Arad s-a cuibărit un alt joc piramidal, asemănător în mare parte ucigătorului Caritas. SC Center Business Consulting SRL Arad era firma organizatoare care acționa în numele și pentru Delphin International și Private Course for Personal Development, ambele din Gibraltar. Participanții se numeau ”delfini”.

Probabil inspirați de titlul Delfin al Franței, titlul acordat moștenitorului tronului Franței în perioada 1350 - 1791 și 1824 – 1830, oamanii din spate îi onorau pe noii veniți cu această titulatură. Existau Delfin 1, Delfin 2… După ce și-au făcut de cap cât au pututîn Arad, delfinii s-au extins spre Moldova, ba chiar au adus cetățeni cu parale și de peste Prut.

Episodul Roman

În 2004, Casa de Cultura a Sindicatelor din Roman a fost închiriată de delfini. „Delfinii” au reușit să atragă sute de persoane care, în schimbul citorva mii de dolari, au fost introduse în sistem.

Rețeta jocului este una simplă. Fiecare nou venit contribuie cu o sumă de bani, prin cumpărarea unor cărți, după care este obligat să aducă în sistem noi membri. Cu cât numărul membrilor introduși în sistem de fiecare membru vechi este mai mare, profitul creste exponențial față de suma investită inițial. Cum scriam și mai sus,  organizatorii acestui joc au reușit să-și aducă la Roman clienți din afara granițelor țării. Veneau des autocare înmatriculate în Republica Moldova… autocare cu care sunt aduse, de peste Prut, citeva zeci

Cotizație de delfin: 2.290 de euro

Treburile mergeau cam așa: persoanele atrase în acesta „afacere” sunt invitate la un seminar de afaceri sau o ședință de vânzări directe, unde vedeta este un personaj, de regula tânăr, foarte bine îmbrăcat, și care apare la volanul unui autoturism scump. Intrarea la seminar costa câteva sute de mii de lei (în banii de atunci – n.n.). În schimb, participanții primesc o medalie. Tablă curată.

Presa locală scria că ”Esență „afacerii” constă în vânzarea cărții „Calea Succesului”, contra sumei de 2.290 de euro. Organizatorii le cer invitaților să se hotărască pe loc, acordându-le câteva zile pentru a face rost de bani. În cazul în care nu dispun de acești bani, participanților li se sugerează să se împrumute”.

Mare confidențialitate

”Persoanele invitate, care primesc un ecuson cu inscripția „Delfin 1”, trebuie să achite taxa de 2.290 de euro pentru a intra în sistem. În continuare, unii delfini vor achita vechiului membru, ajuns la stadiul de Delfin 2, câte 540 de euro pentru fiecare nou „delfin” adus în schemă, plus alți 360 de euro pentru fiecare persoană racolată de acesta din urma”, mai scriau ziarele de Roman.

Pe scurt, participanților li se înmiânează un exemplar dintr-un contract de confidențialitate care conține o clauza conform căreia oricine divulga secretul acestei modalități de îmbogățire este obligat să plătească o amenda de 10.000 de euro. Cei care refuzau să semneze contractul erau excluși imediat din grupul seminarului.

La Gibraltar, birjar

O parte din banii depuși de delfini au luat drumul Gibraltarului. Unde exista o căsuță poștală pe care scria «Course for Personal Development, Suite 3, Watergarden». Despre Gibraltar, se știe, fucncționează un adevărat paradis fiscal pentru cei care doresc să pună la adăpost sume mari de bani.

Acest lucru a făcut că afacerea să ajungă în atenția Interpolului. Recapitulăm: firma organizatoare era „Business Consulting” SRL Arad, firma reprezentată de către Camelia Zachar. Firma desfășura „activități de consultanță pentru afaceri și management, prezentare și reclamă produse”. Dar adevăratul ”maestru” era Tudor Daniel Feher. ”Delfinii” aveau deja 51 de ”puncte de lucru”, pe când Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Arad a intrat pe fir. Și asta a dus la dispariția finală e epopeei ”delfiinilor” iubitori de cărți extrascumpe.

 

Ne puteți urmări și pe Google News